Bypass, nebo stent?

9. listopad 2010

Onkogynekologický kongres. Klinická biochemie II. - analyzátory. Zákroky proti srdeční ischemii.

Na konci října do českých zemí zavítal mezinárodní kongres onkogynekologie. S obsahem kongresu i s jednou z výzkumných cest vás v dnešním Ženšenu seznámí zahraniční hosté Dr. Andrés Poveda a Dr. Claudia Lebedinská.

Dnes také nabídneme pokračování seriálu z laboratoří klinické biochemie. MUDr. Klára Bořecká a MUDr. Jana Granátová vysvětlí analýzy vzorků ve speciálních přístrojích - analyzátorech.

A do třetice si položíme otázku z titulku: „bypass, nebo stent?“ MUDr. Štěpán Černý nabídne srovnání dvou základních zákroků, kterými se dá odstranit nedokrevnost srdečního svalu. Zúžená tepna se dá buď obejít, anebo vyztužit a každá z těchto metod má svoje výhody i nevýhody.

Céva srdečního svalu po úspěšné angioplastice

Nabídneme i tradiční výběr ze světových objevů: neprávem přehlížené vedlejší účinky morfinu a genetickou přeměnu kůže na krev.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.