Byl Zikmund Lucemburský liškou ryšavou?

8. červenec 2016

V lidové tradici padouch. V historickém vnímání nejčastěji nepřítel národních zájmů, nebo zrádce Mistra Jana Husa. Symbolem pak bývá pojmenování „liška ryšavá“.

Právě taková hodnocení, a zřejmě i rozšířený názor, se váží k postavě panovníka Zikmunda Lucemburského. Nezapomínáme ale na to, že patřil k nejúspěšnějším evropským státníkům dané doby? Nejsme příliš v zajetí mýtů, polopravd, které nás provázejí přinejmenším od 19. století?

Syn Karla IV. a Elišky Pomořanské se narodil roku 1368, a byl o sedm let mladší než jeho bratr Václav IV. Zemřel pak ve svých 69 letech v roce 1437. Ocitnul se ve velmi složitém období, možná i proto o něm historik Josef Pekař napsal: „Osud mu navalil v cestu překážky, na něž nebyl.“

Hluboká společenská krize na přelomu 14. a 15. století se projevila ve všech oblastech života. Byla také jedním ze základů vznikajícího husitství, kterému se Zikmund Lucemburský rázně postavil.

Husitské století využilo pro obálku vyobrazení z Jenského kodexu

Patřil ale k mimořádně vzdělaným panovníkům a mezi jeho zásluhy patřily oba církevní koncily (Kostnický v letech 1415 – 1418 i Basilejský v roce 1431), které byly zásadními pro uklidnění nejen situace v církvi, jednotlivých státech, ale především pro zklidnění situace a obnovení pořádku.

Historie nezná spekulace, co by bylo, kdyby … Připusťme si alespoň krátké zamyšlení, jak by stejnou situaci zvládali jiní panovníci. Možná kdyby Zikmund žil v klidnější době, s hrdostí bychom si ho připomínali.

Demytizace Zikmunda aneb Lišky ryšavé je tématem dalšího dílu Jak to bylo doopravdy s prorektorem Univerzity Karlovy Janem Roytem.

autor: ide
Spustit audio