Byl Egon Schiele víc Rakušan, nebo Čech? K dějinám českého umění patří „neodpáratelně“, myslí si historik Kopáč

9. listopad 2020

Jsou umělci, o kterých se říká, že předběhli svou dobu. Jedním z nich je malíř a kreslíř Egon Schiele (1890–1918). Jeho obrazy se dnes draží za vysoké ceny a patří ke sběratelským skvostům. Byl to opravdu rakouský malíř a kreslíř, jak se uvádí, nebo až tak ne?

Účinkují: literární a výtvarný historik Radim Kopáč
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 19. 10. 2020

Ve své době proslul nepochopením, nepřízní okolí a také různými skandály. Zemřel velmi mladý – jen v 28 letech. Zůstalo po něm 330 olejomaleb a více než 3 tisíce prací na papíře. To všechno jen za asi deset let umělecké tvorby.

Schiele „patřil“ dlouhá léta především do sousedního Rakouska, přestože právě české země se jednoznačně odrazily nejen v jeho životě, ale i tvorbě. Až 90. léta nám začala objevovat a zprostředkovávat osobnost Egona Schiele, která k „nám“ patří – jen se to tak nějak nehodilo připomínat. Proč?

Politika bez Rakouska

Jak ze společensko-politických důvodů, tak z jakési zahleděnosti do toho, co mělo od vzniku Československa posilovat především československé národní a vlastenecké. Politika „odrakouštění“, která nastupuje se vznikem Československa v roce 1918, pak pokračovala v nejrůznějších podobách po další dlouhá desetiletí.   

Logo

„Schiele předběhl ,svou´ dobu. Tím, jak rychle dozrál a jak autonomní osobností se stal,“ říká v pořadu Jak to bylo doopravdy literární a výtvarný historik Radim Kopáč.

Rodák z Tullnu nedaleko Vídně, měl matku, která pocházela z Českého Krumlova. Tehdy se město jmenovalo Krumau. Nejen rodinná vazba, ale také Schieleho návštěvy Krumlova, na něj mělo bezpochyby velký vliv.

Poté, co vystudoval vídeňskou uměleckou akademii, tak dokonce z Vídně odešel, a to právě do Českého Krumlova. Zde vzniká jeho koncept „mrtvého města“, který je zachycený nejen na výtvarných dílech, ale také v jeho básních. Ostatně – na přelomu 19. a 20. století řada umělců a intelektuálů cítila, že se něco dramatického brzy stane.

Extravagantní vztah k ženám 

Schiele byl extravagantní nejen v umění, ale i v osobním životě, do kterého patřila modelka Wally. Jeho vztah k ženám – a to i těm velmi mladým – se stal centrem nejen kritiky okolí, zvláště pak „v provinčním, maloměšťácky úzkoprsém prostředí, které ho dovedlo až do Krumlova.

Egon Schiele, Autoportrét se zvednutým nahým ramenem, olej na dřevě, 1912

Změna vedla ale i k proměně tvorby. „Najednou maloval krajinu, domy a začínal se finalizovat Schiele, jakého známe dnes,“ myslí si Radim Kopáč.

Ovšem i z Krumau musel odejít, jeho skandály byly pro tehdejší společnost pobuřující – přesto se do města opakovaně vracel. „Není vyloučeno, že Schiele se s Českým Krumlovem seznámil už jako malý chlapec, tvorba ale začíná až rokem 1907 – malým obrázkem Zahradní zeď v Krumlově,“ napsal historik umění Josef Kroutvor.

Pak přišla 1. světová válka. Schiele žil v Praze, pak v Jindřichově Hradci a pak se dostal do kanceláře ve Vídni. V té době se mu ještě dařilo připravovat mimořádné výstavy, například 49. výstavu Vídeňské secese.

V roce 1918 zemřel Schieleho učitel, slavný Gustav Klimt, vzápětí další z osobností vídeňské secese Kolo Moser. Následně přišla Španělská chřipka – nejdřív zemřela Schieleho manželka Edita, po ní, jen po několika dnech, pak v 28 letech, zemřel i Egon Schiele.

Muselo uplynout půl století

Sběratel umění a znalec Schieleho díla Serge Sabarsky napsal: „Bezprostředně po Schieleho smrti se zdálo, že jeho věhlas zemřel i s ním. Muselo uplynout téměř půl století, než byl jeho génius znovu potvrzený. Hlavně výstavami v zahraničí a především ve Spojených státech amerických.“ 

Na otázku, zda malíř Egon Schiele nepatří k českým zemím, pak Radim Kopáč odpovídá: „Jsem si jist, že k českým zemím, a dějinám českého umění, patří ,neodpáratelně´. Kdyby jen přes matku, která byla Češkou. V Českém Krumlově dnes funguje galerie evropského umění nazvaná Centrum Egona Schieleho.“

Logo

Celý pořad Ivany Chmel Denčevové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio