Bydlel v pražském Faustově domě opravdu proslulý doktor Faust?

Otevřeme-li turistického průvodce Prahou, dočteme se o proslulém Faustově domě na pražském Karlově náměstí. A ve Starých pověstech českých od Aloise Jiráska najdeme pověst a příběh o údajném doktoru Faustovi.

Účinkuje: teatrolog Vladimír Just
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 31. 12. 2018

Ale tím to zdaleka nekončí. Není snad žádný umělecký obor v žádné etapě historie, kde by se nám proslulý Faust nevyskytoval.

Začíná to v 16. století, kdy se tato legendární postava objevila v knížce lidového čtení v Německu, a pak už můžeme jmenovat dramatika Marlowa, spisovatele J. W. Goetha, Thomase Manna, Klause Manna, Bulgakova, ale také z českého prostředí spisovatele Josefa Váchala, proslulého audiovizuálního tvůrce Jana Švankmajera a výčet zvučných jmen stále nekončí.

Faustův dům

Doplňovat bychom mohli také filmová díla, rozhlasové hry, ale i obory jako je filozofie, historie, teologie, psychologie. A také naše osobní životy. I v nich se objevují situace, které jsou na půdorysu setkání Fausta a pokušitele Mefistofela založené.

Poslechněte si více o Faustově mýtu, ale také o jeho údajném pražském domě. Hostem je teatrolog Vladimír Just, pořad připravila a moderuje Ivana Chmel Denčevová.

Spustit audio

Související