Butch Cassidy, slavný lupič Divokého západu, začal loupeží koláče a džínsů

13. duben 2016

Jeden z nejslavnějších lupičů Divokého západu má dnes kulaté výročí. Přesně před 150 lety se totiž narodil Robert LeRoy Parker, kterého ale celý svět zná pod jménem Butch Cassidy. Jeho přepadávání bank a vlaků se stalo námětem jednoho z nejlepších westernů - oscarového snímku Buch Cassidy a Sundance Kid.


Robert Leroy Parker se narodil do mormonské rodiny britských imigrantů v Utahu jako nejstarší ze 13 dětí, vyrostl na ranči. Z domova odešel už jako náctiletý, pracoval na farmách, kde se spřátelil se kovbojem a zlodějem dobytka jménem Mike Cassidy. Chvíli pracoval také jako řezník, tedy anglicky butcher, a odtud jeho pozdější přezdívka Butch Cassidy podle svého vzoru. Zákon poprvé překročil maličkostí, ze zavřeného obchodu s oblečením ukradl džíny a koláč a nechal po sobě údajně vzkaz, že škodu zaplatí později. Svou první banku vyloupil, když mu bylo 23 let. V té době se ale věnoval především krádežím dobytka, za které si odseděl ve vězení skoro dva roky.

Nejslavnější zločiny Butch Cassidy spáchal se svými kumpány v gangu zvaném Wild Bunch - tedy Divoká parta. Jak se dali dohromady?

S představou o gangu Buch Cassidy vyšel už z vězení v roce 1896. Skupinu vedl společně s dalšími legendami zločinu, jako byli Elzy Lay, Ben Kilpatrick, Harvey Logan, Camila Hanksová nebo Harry Longabaugh z Penyslvánie, který se do dějin Divokého západu zapsal jako Sundance Kid. Gang proslul hlavně slavnými loupežemi vlaků. Wild Bunch vykradli nejprve banku v Montpelier v srpnu 1896, poté skupina soustředila právě na vlaky v Jižní Dakotě, Novém Mexiku v Nevadě a ve Wyomingu. Vyloupila jich desítky. Osudnou se ale skupině stalo přepadení vlaku Union Pacific v roce 1899.

Butch Cassidy a Sundance Kid v podání Paula Newmana a Roberta Redforda

Butch Cassidy a Sundance Kid se právě po této loupeži museli dát na útěk, nakonec našli útočiště až v Jižní Americe. Loupili tam také?

Loupili i tam, i když historické stopy už se trochu rozplývají. V letech 1901 až 1905 žil Cassidy s Kidem a jeho manželkou v Argentině pod falešnými jmény jako dobytkáři. Přesto ale neunikli pozornosti slavných detektivů z Pinkertonovy agentury, kteří chtěli získat vysokou odměnu vypsanou za jejich dopadení. Museli proto před nimi utéct do Bolívie. Právě tam později v roce 1908 přepadli kurýra důlní společnosti. Na útěku ale vzbudili podezření majitele chaty, ve které se ubytovali. Ten informoval místní vojenskou posádku, tak po několika dnech chatu obklíčila. Nejprve nastala přestřelka, když utichla, ozvaly se z budovy dvě rány. Oba muži byli několikrát postřeleni. Butch pak pravděpodobně zastřelil Sundance, aby mu zkrátil trápení a potom zabil i sebe.

O gangu Wild Bunch a především o Cassidim se říká, že nikdy nikoho nezabil. Je to pravda?

Butch Cassidy se tím často chvástal, ale z historie víme, že minimálně v případě ostatních členů gangu to není pravda. Harvey Logan například při společných loupežích zabil nejméně 9 policistů. Ani slavná loupež Union Pacific se neobešla bez mrtvých. Butch Cassidy pravděpodobně také zabíjel na útěku v Bolívii.

O slavné dvojici se ale spekuluje, že možná v Bolívii nezemřela. O co se tyto úvahy opírají?

O dvojici, kterou vojáci v Bolívii obklíčili se ví jen to, že mluvili anglicky, proto pak policie usoudilo, že to byla slavná hledaná dvojice. Celé to ale mohlo být jinak. Například Cassidyho bývalá milenka později tvrdila, že ji v roce 1929 navštívil v Utahu. Objevila zpráva, že jistý sběratel získal údajnou Cassidyho autobiografii, podle které střelbu v Bolívii přežil.

autoři: rkr , vid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.