Britové seriál o Harrym a Meghan nepovažují za důležitý. V nadcházející krizi ale může být vítaným rozptýlením, myslí si Bičan z Masarykovy univerzity

9. prosinec 2022

Streamovací služba Netflix zveřejnila první tři díly dokumentárního seriálu o princi Harrym a jeho manželce Meghan. Pár v nich podle svých slov chtěl objasnit, co se mezi nimi a zbytkem královské rodiny skutečně stalo. Ve vyšších britských vrstvách vyvolaly pozdvižení zejména upoutávky, jelikož slibovaly odhalení šokujících informací o královské rodině, zveřejněné díly je však nepřinesly.

Hosté:
Ivan Kytka, spolupracovník Českého rozhlasu v Británii
Jindřích Forejt, bývalý ředitel protokolu kanceláře prezidenta
Marek Bičan z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií na FSS MUNI
Jan Herget, dramaturg skupiny Dokument a publicistika Českého rozhlasu

„Vydání prvních dílů seriálu vyvolalo největší zájem u britských médií,“ míní spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Ivan Kytka. Po posledních dramatických měsících podle něj nyní nastalo prázdné období, do kterého vstoupil právě tento dokument.

„Kromě zarytých stoupenců a odpůrců královské rodiny a monarchie dokument vůbec nevzbudil žádné velké vášně,” dodává.

Nezájem veřejnosti také dává do souvislosti s aktuálními problémy běžných občanů. „Mají po pravdě řečeno větší starost s tím, jak zaplatí měsíční účty, než s tím, co se právě teď šustne na královském dvoře,” rozebírá Kytka. „Kapacita celebrity šokovat nebo ohromit veřejnost má své limity.”

Čtěte také

„Při vysoké inflaci, ekonomickém poklesu, který Británii příští rok čeká, možná bude vítaným rozptýlením,” doplňuje Marek Bičan z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií FSS MUNI. Britové jsou si vědomi, že v nadcházející situaci není důležitost těchto událostí vysoká, seriál však podle něj společností rezonovat bude.

Jde o zúčtování s bulvárními médii

Dokumentárnímu seriálu se také nabízí srovnání s rozhovorem páru s moderátorkou Oprah Winfrey, kde se objevilo i nařčení jednoho z členů královské rodiny z rasismu. Oproti informacím slibovaným v upoutávkách je však seriál mnohem mírnější.

Čtěte také

„Objevily se tam zmínky o tom, že princ Harry vinil královskou rodinu z toho, že trpí blíže neurčenými předsudky nebo předpojatostí. Stěžoval si také na to, že pokud se některý z mladších členů královské rodiny ocitne v psychické krizi, nenachází u ostatních členů žádné zastání, žádnou podporu,” popisuje Kytka. Žádná konkrétní obvinění ale v seriálu nepadla.

„Jde o takové zúčtování s britskými bulvárními médii. Přehnané palcové titulky někdy vyvolaly reakce na sociálních sítích, kde si anonymní kritici královské rodiny nebo páru nebrali žádné servítky,” uvažuje Kytka. Podle zatím zveřejněných dílů dokumentu to byl hlavní důvod pro stěhování do USA a zřeknutí se povinností u dvora.

V celém pořadu Téma dne se také dozvíte jaká může být motivace páru ke zveřejnění a proč k němu došlo nyní nebo jakým způsobem může seriál ovlivnit Britské společenství či jaké problémy může vyvolat jeho forma. Pořadem provází Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související