Ivan Kytka: Nuda v Británii? Od nového premiéra lidé bombastické vtípky nečekají. Chtějí solidnost

1. listopad 2022

Británie má nového premiéra. V rekordním čase po katastrofickém pádu jeho předchůdkyně Liz Trussové jím byl zvolen konzervativec Rishi Sunak. Mohou si Britové oddychnout? Jaké budou jeho priority? A co mu může zlomit vaz? Publicista Ivan Kytka v audiozáznamu ještě vysvětlí, zda je Boris Johnson už zcela mimo hru, jaké kroky stihl podniknout nový monarcha Karel III. či jakým vývojem za posledních 100 let prošla veřejnoprávní společnost BBC.

„To, co se v poslední době děje v Británii, odpovídá skoro permanentní politické a společenské krizi, do které se Spojené království po covidu a radikálním zvýšení cen energií dostalo. Odpovídá to nervozitě ve společnosti i nejistotám, které Británii provázejí,“ všímá si v pořadu Jak to vidí... publicista působící v Londýně Ivan Kytka.

Na druhé straně se to moc neliší od toho, co zažívá celý evropský kontinent. „Je to paradox. I když se Británie před šesti lety snažila od kontinentu politicky a společensky odskočit, události posledních měsíců a let ji naopak k evropskému kontinentu poutají a přibližují.“ Naději na stabilitu teď ale přináší nový premiér Rishi Sunak, někdejší ministr financí ve vládě Borise Johnsona.

Únik z krize

Nejmladší premiér v dějinách Británie se do užšího výběru dostal už loni v létě, kdy byl donucen k rezignaci Boris Johnson. „Tehdy ale pravověrní konzervativci dali přednost Liz Trussové. Ale po jejím katastrofálním výkonu, po propadech libry, po velkém růstu úroků státních dluhopisů, kdy musela rezignovat, se Sunak stal logickým kandidátem. Byl to takový únik z krize,“ domnívá se Kytka.

Čtěte také

Podle něj je Rishi Sunak poslední nadějí konzervativců, jak propad strany stabilizovat a jak v následujících volbách odejít se ctí do opozice. „Problémy, ve kterých se Velká Británie ocitla, jsou totiž tak hluboké a nepopularita konzervativní strany je v současné době tak vysoká, že nikdo nepovažuje za realistické, že by konzervativci svůj volební mandát prodloužili a vládli dál.“

V dobré kondici nejsou ale ani labouristé. „Obecně celá britská politika prochází velkou generační krizí. Odešli politici, kteří po druhé světové válce vstupovali do politiky s určitými hodnotami a brali to jakou veřejnou službu společnosti. Nová politická generace, která by dokázala pokračovat, hleděla dál než za nejbližší hlasování o státním rozpočtu a dala zemi stabilitu, ještě nedorostla.“

Nuda v Británii?

Co se tedy v takové situaci od Rishiho Sunaka očekává? „On je považován tak trochu za zázračné dítě britské politiky. Vystudoval nejprestižnější britské i americké školy. Získal tak dobrý předpoklad dobře spravovat veřejné finance, provedl Británii velmi těžkým obdobím covidu. A fiskální odpovědnost se od něj očekává i nyní, i když to bude znamenat utahování opasků,“ popisuje publicista.

„Očekává se od něj ale také to, že vrátí do politiky solidnost a v dobrém slova smyslu nudu. Boris Johnson si totiž zakládal na bombastických výrocích, vtípcích, které nikdy nedokázal realizovat v praxi. A to velmi často ohrožovalo a nahlodávalo solidní pověst Británie v diplomatickém světě, v jejích mezinárodních vztazích, zejména ve vztahu k Evropské unii. Klíčové ovšem bude, zda dokáže utišit rozbouřené vody ve své vlastní straně,“ uzavírá Ivan Kytka.

autoři: Zita Senková , Ivan Kytka , opa
Spustit audio

Související