Británie opět bez premiéra. V létě trval výběr lídra skoro dva měsíce, teď to má být týden, komentuje zpravodaj

Velkou Británii čeká další změna na premiérském postu. Dosavadní předsedkyně vlády Liz Trussová ve čtvrtek oznámila rezignaci. „Do pondělního odpoledne jsou otevřené nominace, každý kandidát musí mít podporu alespoň stovky konzervativních poslanců,“ vysvětluje zpravodaj v Londýně Jaromír Marek. Objevují se jména jako Rishi Sunak, Penny Mordauntová či Boris Johnson, jehož přijatelnost pro veřejnost je však otázkou. Poslechněte si rozhovor.

Liz Trussová oznámila svou rezignaci ve čtvrtek po 45 dnech ve funkci premiérky. Stala se tak ministerskou předsedkyní vládnoucí nejkratší dobu v britské historii.

Čtěte také

Rezignace je vyvrcholením vládní krize, kterou v posledních dnech prohloubily ekonomické reformní plány, především daňové škrty, od nichž byla Trussová nakonec nucena postupně ustoupit. Navzdory tomu, že se za své chyby omluvila a vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.

Lídr labouristické opozice Keir Starmer i šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová volají po okamžitém vypsání předčasných voleb. Ty řádné se mají konat nejpozději v lednu 2025. Podle Starmera „Konzervativní strana už nemá mandát k tomu, aby zemi vystavila dalšímu experimentu“.

Předčasné volby by ovšem pro konzervativce v současné situaci skončili nepochybně katastrofou, upozorňuje Jaromír Marek.

Hledá se premiér

Trussová zatím zůstává ve funkci premiérky až do zvolení jejího nástupce. Největší šance má v současné chvíli bývalý ministr financí v Johnsonově vládě Rishi Sunak nebo současná předsedkyně Dolní sněmovny Penny Mordauntová. S odkazem na sázkové kanceláře to v pátek uvedla BBC.

Graf kandidátů na britského premiéra

Nového premiéra by Británie měla znát nejpozději příští pátek. Vítěz bude potřebovat podporu alespoň 100 členů Dolní komory parlamentu.

autoři: Jaromír Marek , vma
Spustit audio

Související