Bohdan Pomahač pro Plus: Mému pacientovi se daří dobře

11. prosinec 2014

Světoznámý plastický chirurg Bohdan Pomahač z Bostonu je stále v kontaktu s pacientem Dallasem Wiensem, kterému na jaře 2011 transplantoval nový obličej. Wiens o něj přišel během úrazu elektrickým proudem.

V rozhovoru pro Český rozhlas Plus téměř čtyři roky po operaci vyjádřil chirurg radost nad tím, že Wiens znovu našel cestu do života, podruhé se oženil a daří se mu dobře.

„Neměl žádnou epizodu odhojování dva roky, což je rekordní doba,“ řekl Bohdan Pomahač Českému rozhlasu Plus. S pacientem stále v kontaktu.

Jedna potíž za rok

Imunitní systém pacienta někdy odmítá novou tkáň dárce. Pacienti s transplantací obličeje musí proto podle Bohdana Pomahače počítat s tím, že přibližně jednou do roka potřebují větší péči.

V prvním rozhovoru pro Plus v březnu 2011 Bohdan Pomahač uvedl, že sžít se s transplantovaným obličejem bývá jednodušší, než s transplantovanou rukou.

„Pokud pacient dýchá, jí, mluví, většinou je spokojený, ať obličej vypadá, jak vypadá,“ uvedl chirurg.

Dodal, že pokud je transplantovaná jedna ruka ze dvou, pacientovi dělá potíže zvyknout na její novou podobu a na to, že citlivost do ruky přichází postupně.

Jak podpořit imunitu?

Momentálně v nemocnici Brigham and Women´s Hospital v Bostonu Bohdan Pomahač rozvíjí s kolegy klinickou studii, při níž se snaží podpořit přirozenou imunitu pacientů po transplantacích s minimální podporou léků. Chtějí probudit spontánní toleranci organismu.

„Za rok bychom mohli vědět, jestli to funguje a do jaké míry,“ dodává Pomahač.

Budoucí režim těchto svých pacientů k potřebám diabetiků, kterým se musí jednou nebo víckrát denně doplňovat insulin. Látka, kterou jim podává, interleukin-2, se doteď používala v jiném léčebném kontextu:

„Pohybujeme se na rozhraní mezi imunologií, transplantací a onkologií,“ uzavírá renomovaný lékař.

autor: mam
Spustit audio