Blanka Solařová-Calibaba: Vítejte ve škole

23. září 2021

Chtěla jsem se pochlubit svým prvním dnem ve škole. Jako obvykle jsem nervozitou nespala, a proto jsem se na pracoviště dostavila již o půl hodiny dříve. Na recepci stála nějaká žena, celkem hezká a nepřirozeně nadšená. „Dobrý den,“ pozdravila mne, „vítejte ve škole. Vy jste která učitelka?”

„Já jsem Miss Blanka,“ odpověděla jsem nadřazeně.

„Bianca?“ zeptala se.

„Ne, Blanka. My tu máme takovou specialitu. Tři učitelky se jmenují podobně. Blanka, Bianca a Blana. Ale klidně se nechám přejmenovat na Aoife,“ dodala jsem ironicky.

Čtěte také

Co je tak zvědavá, napadlo mě podle českého pořekadla nebuď zvědavá, budeš brzo stará.

„A vy jste teda kdo?“ zeptala jsem se, aby konverzace nestála.

„Já jsem nová ředitelka, Stacie,“ představila se s typicky americky patologickým optimismem.

„Á moc mě těší, služebníček,“ změnila jsem okamžitě tón.

„Přijďte se kdykoliv podívat do mé třídy,“ pozvala jsem ji ze zdvořilosti.

Samozřejmě nechci být přistižená při své horizontální siestě v třídním skladu, kam si chodím dávat šlofíka, kdykoliv práce dovolí.

Investovat do pyžam

Takže první dojem jsem udělala nezapomenutelný.

Čtěte také

Celý první školní týden proběhl bez dětí, zato ve znamení videokonferencí. S učitelkou Grace jsme pak probíraly strategie výuky vhodné na letošní rok a sestavily excelovou tabulku Jak přežít.

Položky zahrnovaly rady jako: schovávat se ve skladu, nikdy nepracovat mimo pracovní dobu a odškrtávat dny na školním kalendáři do dalších prázdnin.

Učitelka, jak už bylo mnohokrát řečeno, je diagnóza. A pokud nechcete skončit u doktora Chocholouška, musíte mít v záloze spoustu zkušeností a pomůcek. Jinak se totiž můžete rovnou přestěhovat do školy a pracovat dvacet čtyři hodin.

Čtěte také

Učení není jen práce s dětmi ve třídě, které většinou násobilka nezajímá. Děti chtějí na záchod, svačit, ke zdravotnici a na hřiště. Učitelku pak čekají ještě hromady papírování, plánování, hodnocení a řešení problémů dětí, vedení a rodičů. Jak říká jedna moje kamarádka, je to fičák. Ale zpět k mojí třídě.

Jedna žákyně se jmenuje Fakhra. To budu muset vyslovovat Fachra, aby si na mne nikdo nestěžoval. Jinak jsem zvědavá, jak na tom děti budou po přípravce, kterou absolvovaly většinou online.

Blanka Solařová-Calibaba

Ovšem stále žijeme v nejistém období pandemie. A tak stačí dvanáct případů delty a přesouváme se zpět domů, do pyžam. Divím se, že ještě někoho nenapadlo investovat do pyžam. Už by byl milionář!

Tak vám všem přeji krásný nový školní rok a berte to s humorem. My, učitelky, jsme také jenom lidé.

Autorka působí jako učitelka angličtiny ve Spojených Arabských Emirátech 

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio