Bidenův budoucí šéf diplomacie má USA vrátit do pozice důvěryhodného spojence, píší The New York Times

23. listopad 2020

Nově zvolený americký prezident Joe Biden si už zřejmě vybral budoucího ministra zahraniční. Šéfem diplomacie má být jeho blízký poradce a někdejší náměstek resortu Anthony Blinken. Píše o tom deník The New York Times.

Blinken má vrátit Spojené státy do pozice důvěryhodného spojence a signatáře globálních smluv – včetně Pařížské dohody o klimatu, íránské jaderné dohody a Světové zdravotnické organizace (WHO). Výzvou pro něj bude také tlak z komunistické Číny. Jeho zkušenosti mají pomoci uklidnit americké diplomaty i světové vůdce po čtyřech letech „divočejších” strategií Trumpovy administrativy.

Čtěte také

58letý politik zahájil svou kariéru na ministerstvu zahraničí během vlády prezidenta Billa Clintona. Pak strávil téměř 20 let po boku Bidena. Působil jako jeho asistent ve Výboru pro zahraniční vztahy v Senátu a později jako poradce pro národní bezpečnost.

V této roli pomáhal Blinken rozvíjet americkou reakci na politické otřesy a následnou nestabilitu na Blízkém východě, především v Egyptě, Iráku, Sýrii a Libyi.

„Velké problémy, kterým čelíme jako země a jako planeta – ať už jde o změnu podnebí, pandemii, nebo šíření zbraní – nemají jednostranná řešení. Ani tak silná země jako Spojené státy je nedokáže zvládnout sama,” řekl Blinken loni v létě a neznačil tak, že jeho cesta bude dlážděna skrze globální spojenectví. Právě spolupráce s dalšími zeměmi může mít podle něj výhodu v konfrontaci s jednou z hlavních diplomatických výzev: soutěže s Čínou v oblasti obchodu, technologických investic a lidských práv.

Sarkozy jde před soud

Ve Francii začíná proces s bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym. Někdejší šéf Elysejského paláce bude u pařížského trestního soudu čelit obvinění z úplatkářství a nečestných obchodních praktik v takzvané odposlechové aféře. Souzení jsou také Sarkozyho právník Thierry Herzog a bývalý soudce Gilbert Azibert. O kauze píše Le Parisien.

Čtěte také

Exprezident Jacques Chirac byl v roce 2011 odsouzen ke dvěma letům vězení v případě zaměstnávání fiktivních pracovníků na pařížské radnici. Jeho nástupce v úřadu Sarkozy tak bude už druhým poválečným prezidentem republiky, který vystoupí před soudem.

Na začátku aféry stojí odposlechy telefonátů ze září 2013, a to v rámci případu údajného libyjského financování Sarkozyho prezidentské kampaně z roku 2007. Vyšetřovatelé objevili dvě předplacené linky, na kterých exprezident komunikoval se svým právníkem Herzogem, padalo i jméno vysokého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta.

Sarkozyho advokáti teď staví obhajobu mimo jiné na protestu, že je celý případ postavený na důvěrné komunikaci mezi právníkem a klientem. Sám exprezident postup vyšetřovatelů přirovnal k praktikám tajné policie. Trojici obviněných hrozí až deset let vězení a pokuta převyšující v přepočtu 26 milionů korun. Soud by se měl případem zabývat do 10. prosince, píše Le Parisien.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související