CNN: Až Trump z Bílého domu odejde, budou na něj sociální sítě přísnější

18. listopad 2020

Výkonní ředitelé společností Facebook a Twitter podruhé během tří týdnů odpovídali americkým senátorům na otázky spojené s aktivitami jejich sociálních sítí během prezidentských voleb. Jak píše CNN, republikánské senátory v první řadě zajímalo, proč obě sítě během předvolební kampaně omezily šíření kontroverzního článku o synovi Joe Bidena.

Čtěte také

Marc Zuckerberg se podle CNN přímé odpovědi vyhnul. Jack Dorsey uznal, že rozhodnutí Twitteru, který zablokoval odkazy na článek listu New York Post, bylo špatné. Síť také blokovala následné tweety deníku, které se článku týkaly. Aby se to v budoucnu nestávalo, bude podle Dorseyho potřeba provést určité změny.

Šéfové Facebooku a Twitteru odpovídali také na dotazy spojené s označováním a blokováním příspěvků prezidenta Donalda Trumpa a dalších lidí, kteří zpochybňovali výsledek voleb.

Zuckerberg a Dorsey upozornili, že po skončení volebního období se jejich sítě budou k Trumpovým účtům chovat mnohem přísněji než dosud. Umožňují totiž zvoleným politikům a světovým lídrům zveřejňovat i názory, které jsou jinak v rozporu politikou těchto sociálních sítí. 

Bulharsko blokuje Makedonii

Bulharsko zablokovalo zahájení rozhovorů o vstupu Severní Makedonie do Evropské unie, píše Al Džazíra.

Čtěte také

Sofie chce, aby Makedonci uznali, že jejich jazyk má bulharské kořeny a nazývali ho tedy oficiálním jazykem Severní Makedonie, nikoliv makedonským jazykem. Sporný je podle Bulharska také makedonský pohled na národní identitu.

Kroky Bulharska vyvolaly v Severní Makedonii vlnu animozity vůči Sofii i Bruselu, řekl zpravodajské agentuře Tanjug makedonský politický analytik Nano Ružin. Kdyby si teď Makedonci měli vybrat, prý by rozhodně upřednostnili respekt k vlastním tradicím před vstupem do Unie.

Žáci se odmítají učit doma 

Někteří žáci z italského Turína odmítají po druhém uzavření škol zůstat doma, píše server Local. Jde o studenty druhého stupně jedné ze základních škol, která se podle úřadů nachází v rizikové oblasti.

Čtěte také

Tihle mladí lidé už nechtějí být zavření, a tak si každý den stavějí rozkládací stolky a židle v okolí školní budovy a učí se tam. Dodržují přitom bezpečné rozestupy a nosí roušky, takže neporušují stávající vládní opatření.

Studentka, která s protestem začala, Localu řekla, že jí dokonce volala italská ministryně školství. Žačku prý podpořila s tím, že se jí líbí originální forma jejího protestu. Slíbila, že udělá všechno proto, aby se všichni studenti mohli vrátit do škol co nejdřív.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.