Bez přilby na kolo nelez!

30. duben 2008

Měla by být přilba povinná i pro dospělé cyklisty? Na to jsme se vás ptali po celý uplynulý týden na našich webových stránkách a výsledek je v podstatě nerozhodný. Většina, 57 procent hlasujících, se přiklonila k tomu, abychom my dospělí nemuseli mít při jízdě na kole přilbu. Naopak zbývajících 43 posluchačů si myslí, že přilbu by měli mít všichni. Proč?

Jednoduše proto, že je to bezpečnější. Ostatně čerstvý příklad má i záchranář Bořek Bulíček, když o víkendu ošetřoval cyklistu, který v lese narazil do hromady kamení a rozbil si hlavu.

"Kdyby měl přilbu, tak by se mu nic nestalo a měl by maximálně odřený loket nebo koleno. Takhle měl na hlavě okolo 80 stehů."

Jenže, hodně z nás považuje při jízdě na kole přilbu za zbytečnou.

"Když jezdí na chalupě v lese, tak si jí neberu. Nejezdím do těžkého terénu, kde bych se musel bát o svoji hlavu."
"Ano, jezdím s přilbou. Osobně jsem propagátorem jízdy s přilbou jak pro děti tak pro dospělé, a to na kole i na lyžích."
"Asi by to bylo dobré. Osobně toho na kole ale moc nenajezdím, to spíš více lyžuji, takže tam bych se rozhodně přiklonila k používání helmy. Helmu na kolo bych použila jen při jízdě po silnici, protože se v ní necítím moc dobře."

To je samozřejmě argument, na který se jen těžko hledá odpověď. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že cyklistická přilba by měla být povinná pro všechny, kteří chtějí jet na kole, bez ohledu na věk. Jak zdůrazňuje například preventistka pražské městské policie Eva Lejčarová:

"Přilbu považuji to za stejný bezpečnostní prvek jako bezpečnostní pás v autě. Chrání vlastně tu nejdůležitější část těla."

Je zajímavé, že jako rodiče si toto nebezpečí uvědomujeme a své děti bez přilby na kolo a nejen na kolo nepustíme. Podobně jako tento otec svého dvouletého syna.

"Ano, kluk už přilbu má. Připadá si v ní jako závodník."

Podle zákona je přilba při jízdě na kole povinná pro všechny do 18 let věku. Ale pozor, za kolo je dle zákonných pravidel považována i koloběžka, takže i na ní by děti měly jezdit pouze s ochranou hlavy. Bohužel, hlavně na vesnicích jsou dost často vidět deseti a víceleté děti na kole bez přilby.

A přitom nás bezpečnost našich dětí na kolech, koloběžkách či tříkolkách nemusí stát téměř nic. Většina zdravotních pojišťoven totiž nabízí příspěvek na nákup těchto ochranných pomůcek. Některé pojišťovny proplácí celou částku, jiné jen přispívají, ale určitě stojí za to podívat se, co zrovna vaše zdravotní pojišťovna pro vás má. Jenže, i když dítěti koupíte cyklistickou přilbu a bude s ní jezdit, ještě to neznamená, že jeho hlava je v naprostém bezpečí.

"Nevědí, jak ji mají mít nasazenou, že ji musí mít řádně připevněnou, aby jim z hlavy nesklouzla. Když rodiče dětem helmu upevňují, je dobré, aby jim to vysvětlili, protože oni si to sami neuvědomí," říká Eva Lejčarová.

Tak ať je pro vás i vaše děti jízda na kole vždy jen příjemnou projížďkou.

autor: evk
Spustit audio