Bez kultury nelze důstojně existovat, míní fotograf Tono Stano

14. červen 2019

Fotograf Tono Stano proslul nejen v Česku a na Slovensku především svými portréty a akty. „V procesu tvorby nejde ani tak o to, přicházet s něčím novým. Myslím, že podstatné je dopídit se věčné pravdy, která nás jako lidstvo provází,“ říká.

„A jako tvůrce máte tyto věčné pravdy aktualizovat, nebo jim najít estetické pozadí tak, aby mohly vyznít pro současníka,“ dodává.

Bez kultury nelze důstojně existovat

„Na celé mé tvorbě není nic racionálního, říká ke své profesi. 

Miloš Zeman si prezidentský portrét vybral sám, říká Herbert Slavík

Herbert Slavík

„Jsem introvert. Takhle mě mamince označila učitelka na základní škole na třídních schůzkách a já se tehdy cítil strašně dotčeně, že to je nějaká urážka, nějaké sprosté slovo. Později jsem pochopil, že má pravdu,“ říká host Osobnosti Plus, fotograf Herbert Slavík.

Je to totální nadstavba, nepotřebujete to jíst. Lidé se bez ní obejdou. Je to kulturní činnost. Ale bez ní, ve stylu, kterým jsme to jako civilizace rozjeli, nelze důstojně existovat.“

Získávání nadhledu

Nepovažuje se za fotografa, který je pořád zavřený v laboratoři a stále něco zkoumá.

Dělám různé věci. Například vážu mušky, chytám v moři ryby na tyto mušky, chodím s detektorem po lesích. Vše víceméně proto, abych se odstřihnul od zmatené reality, abych získal nadhled a abych dokázal vycítit podstatu a hodnotu,“ vysvětluje.

„Ve finále pak své poznatky přetavím do díla. Vracím se v něm znovu do přírody s jistým názorem, estetikou či vizuální představou a imaginativností.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Tono Stano bude hovořit především o své inspiraci lidským tělem v bezčasí, v této souvislosti také o kolekci umělého pubického ochlupení, které při focení používá.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.