Americký fotbal je nejlepší sport na světě, tvrdí první český fotograf NFL Kamil Herák

16. březen 2019

Americký fotbal je národní sport Spojených států. Vyvrcholením je pak Super Bowl, tedy finále, které probíhá vždy první únorovou neděli v roce. Jediný český fotograf, který kdy od Národní fotbalové ligy (NFL) získal akreditaci, se jmenuje Kamil Herák, host Hovorů.    

Americký fotbal je drsný, ale podle sportovců férový. Na jihu Čech ho hrají Budweis Hellboys

Tým Budweis Hellboys hraje americký fotbal. Domovské hřiště má na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích

Vznikl v Anglii, ale svůj název získal podle země, která přizpůsobila pravidla a sport proslavila. Americký fotbal nyní patří k nejsledovanějším na světě. V Čechách je sice stále ještě trochu outsiderem, ale díky zahraničním sportovním televizím o něm ví stále více lidí. „Kdo přijde na chuť těm pravidlům, tak se baví. Je to totiž především taková velká šou, trochu něco jiného než klasický fotbal,“ říká Jaroslav Zeman, mluvčí a kondiční trenér budějovického týmu Budweis Hellboys.

„Něco jiného je fotit NFL a něco jiného univerzitní ligu. Nemám sice akreditaci na všechny zápasy, ale dosud jsem uspěl celkem šestkrát. Jako první Čech,“ říká fotograf Herák.

Super Bowl je nesledovanější sportovní událost Američanů, na kterou se dívá odhadem 110 milionů lidí. „Je to pro ně obrovský svátek, který stojí hned za Díkuvzdáním. Sejdou se přátelé, rodina a všichni fandí a sledují fotbal… Není to přitom sport hlavně pro muže, protože když se podíváte do hlediště, tak každý 4.−5. divák je žena.“ Velký zájem ze strany všech zpěváků, zpěvaček nebo skupin pak je i o poločasovou přestávku.

Super Bowl? Jen sen...

Český fotograf zatím o práci na finále NFL může jen snít. „Získat akreditaci na Super Bowl je nereálné. Já o to sice každoročně žádám, ale jen pro klid ve své duši,“ přiznává. Akreditace totiž uděluje pouze vedení ligy. „Přetlak ze strany amerických médií je tak obrovský, že se na fotografa z Evropy jen tak nedostane.“ Ze zkušeností ví, že se na běžný zápas „vejde“ kolem 50 fotografů.

„Taky jsou ale mezi nimi i mobilní kameramani, protože ti už dnes potřebují jen nějakého nosiče kabelů.“ Jen tak rozeznáte, jestli pořizují ze zápasu nějaké to video. Na jednom zápase Herák pořídí 3 tisíce snímků, ze kterých je použitelná pouhá třetina.

„Lidem ukazuji tak maximálně 200. Partner, pro kterého fotím, je Česká asociace amerického fotbalu. Ale že bych měl dopředu nasmlouvaný nějaký konkrétní odběr? Tak to v této branži nestojí.“

Fotbal nebo soccer?

Americký fotbal ale nemá vlastně vůbec nic společného s fotbalem, jak ho známe doma my. „To je pro Američana soccer. Co se tady moc neví, proč se vlastně americkému fotbalu říká fotbal, když se nekope do míče. Ono se tam kope, ale jen marginálně. Ale slovo fotbal vlastně pochází ze slova foot a ball, což znamená, že měří jednu stopu, proto football.“

Americký fotbal by měla být především společenskou událostí

02838590.jpeg

Letos už zahájili šestou sezónu na Vysočině, přitom v Jihlavě hráči týmu Vysočina Gladiators působí teprve třetím rokem. Před tím vystřídali několik působišť. Aktuálně má tým 50 hráčů seniorské kategorie a 20 juniorů. O ženském týmu zatím neuvažují. Do studia přišel Ondrej Paulus a Martin Kulha.

Takový fotograf při práci pak prý musí být absolutně soustředěný. „Pokud je míč ve hře, tak musím být ve střehu, jinak bych riskoval vlastní zdraví. Kdybych si třeba nastavoval foťák, nebo koukl na diváky, tak se klidně může stát, že mě někdo porazí. A ti kluci jsou velmi těžcí a velmi velcí.“ Ne ale těžce odění, jak by se našinci mohlo zdát.

„Neřekl bych, že to jsou nějací obrněnci. Jsou to většinou urostlí chlapi tak dva metry a 150 kilo, některé pozice vyžadují i 140−160 kg. Jsou ale taky obrovští atleti, kteří se musejí umět hýbat. Sice vypadají jako monstra, ale když porovnáte fotky z 80. let s těmi dnešními, tak uvidíte rozdíl. Ale to, co vidíte, nejsou chrániče, ale člověk a svaly. Doba se hodně změnila.“

Kdo je to quarterback?

Americký fotbal je podle Heráka velká show pro diváky, kteří ale taky dokáží rozhodnout o výsledku zápasu. „Je to jediný sport na světě, kde fandění hraje obrovskou roli… Jediný, kdo na hřišti dostává přímo do helmy šifrované pokyny od trenéra, je quarterback. Rozehrávač je tak nejdůležitějším hráčem, který ostatním říká, co hrát, opět zakódovaně. Celá komunikace trvá jen pár vteřin. Když ale máte na stadionu 70−80 tisíc bouřících diváků, tak quarterback nic neslyší. Hráči pak nevědí, co hrát, a zápas mají prohraný,“ popisuje.

Díky Ježíškovým vnoučatům bude pan Zdeněk z Libiny sledovat svůj oblíbený fotbal na nové televizi

Fotbalové hřiště (ilustrační foto)

Antistresové omalovánky, sladkosti, nová televize, to jsou jen některá přání dvacítky dědečků a babiček z domova seniorů v Libině na Šumpersku, kteří se zapojili do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. A vypadá to, že z dárků se budou radovat všichni.

Kamil Herák americkému fotbalu doslova propadl a dnes tvrdí, že je to nejlepší sport na světě, který vás doslova pohltí. Zároveň tam ale nepozoroval agresi fanoušků, s jakou se potýká evropská kopaná.

„Americký fotbal, baseball nebo basketbal, tedy asi nejoblíbenější sporty ve Spojených státech, nemá zvlášť sektor pro domácí vs. hosté. Viděl jsem už nějakých 60 utkání a neviděl jsem jediný konflikt. Samozřejmě, hloupí fanoušci jsou všude, ale sport berou jinak než Evropané. A že bych tam někdy potkal lidi s pyrotechnikou nebo řádění rowdies, to určitě ne. K fandění tam patří hlasivky a nic dalšího,“ dodává jediný český fotograf, který má právo fotit NFL.

Jak se k focení NFL vlastně dostal? Jak drahé jsou lístky a co na stadionu můžete všechno zažít? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Hovory Davida Šťáhlavského.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související