Americký fotbal je drsný, ale podle sportovců férový. Na jihu Čech ho hrají Budweis Hellboys

22. září 2015

Vznikl v Anglii, ale svůj název získal podle země, která přizpůsobila pravidla a sport proslavila. Americký fotbal nyní patří k nejsledovanějším na světě. V Čechách je sice stále ještě trochu outsiderem, ale díky zahraničním sportovním televizím o něm ví stále více lidí. „Kdo přijde na chuť těm pravidlům, tak se baví. Je to totiž především taková velká šou, trochu něco jiného než klasický fotbal,“ říká Jaroslav Zeman, mluvčí a kondiční trenér budějovického týmu Budweis Hellboys.

Americký fotbal vyžaduje perfektně sehraný tým a strategické myšlení. „Bohužel mnoho lidí si stále myslí, že ho hrají hlupáci, kteří se sejdou někde na trávníku, ale americký fotbal je nejtýmovější sport na světě. Musí být také do detailu naplánovaná každá akce, zásadní je taktika,“ zdůrazňuje Jaroslav Zeman.

V současné době se jedná už o zcela jiný sport než ragby, byť mají oba společný základ. Laik je nejsnáze rozezná díky tomu, že při americkém fotbalu nosí hráči helmy, při ragby nikoli. „Vznik ragby se datuje do roku 1843, kdy jistého hráče už nebavilo jen kopání do míče, tak ho vzal do ruky. Ostatní to tak rozzuřilo, že běželi za ním, a někdo další si řekl, že není špatné s míčem v ruce běhat. Z toho postupně vzniklo ragby. A americký fotbal na tyto základní pravidla navazuje, vyvíjel se na univerzitách a jeho dnešní podoba vznikla na Yale na přelomu 19. a 20. století. Od té doby se ragby a americký fotbal hrají odděleně,“ přibližuje Jaroslav Zeman.


Americký fotbal je branková sportovní hra. Hraje 11 hráčů na každé straně, na hřišti ve tvaru obdélníku s oválným míčem. Každé mužstvo má minimálně dva jedenáctičlenné týmy – jeden určený pro útok a jeden pro obrannou hru. Na hřiště vždy nastupuje útok jednoho týmu proti obraně druhého a naopak. Cílem je získat více bodů než soupeř. Skórovat lze při postupu s míčem až do soupeřovy koncové zóny (touchdown), kopem (field goal) či složením protihráče s míčem v jeho vlastní koncové zóně (safety).
Zdroj: cs.wikipedia.org

Americký fotbal se podle něj stejně jako ostatní sporty neustále zrychluje, a bylo proto nutné nastolit jasná pravidla, díky niž se předejde častým zraněním. „Pravidel je čím dál víc. Není možné určité podražení, stažení protihráče. Za porušení je penalizován celý tým, což zase napovídá, že je to týmový sport,“ říká.

Hráče Budweis Hellboys mohou lidé vidět na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Nyní se ale tým věnuje přípravě, liga se hraje většinou od jara do poloviny léta. „Tento sport je typický také tím, že příprava trvá déle než samotná sezóna. Navíc není možné pořádat zápasy tak často jako v klasickém fotbale nebo hokeji. Přeci jenom ten sport je kontaktnější a jsme rádi, když máme týden na to, abychom se dali dohromady na další zápas,“ vysvětluje Jaroslav Zeman.

Americký fotbal je tedy podle něj skutečně hodně kontaktní a drsný, ale sami sportovci ho považují za mnohem férovější než například klasický fotbal. „My ten kontakt čekáme, hráč je na to připravený, chráněný výstrojí. Také nejsou tak časté štouchance, rvačky mimo hru. Podle mého názoru se nejedná o tak brutální sport, jak si někteří myslí. Zranění jsou samozřejmě častější, ale většinou se jedná o modřiny. Zlomeniny jsou výjimečné a k úrazům dochází obvykle kvůli nehodě, ne úmyslnému střetu,“ komentuje kondiční trenér.

Budweis Hellboys jsou zatím jediným týmem amerických fotbalistů na jihu Čech. Rádi přivítají zájemce, stačí tým kontaktovat například prostřednictvím sociální sítě Facebook. Hráči by měli být starší patnácti let, výhodou podle Jaroslava Zemana je, že pro americký fotbal nejsou nutné velké předchozí sportovní zkušenosti.

Tým Budweis Hellboys hraje americký fotbal. Domovské hřiště má na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích

Lidé, kteří chtějí poodhalit o americkém fotbale více, budou mít nyní dvě velké příležitosti. V sobotu 26. září připomenou v Českém Krumlově výročí historického zápasu mezi americkými a českými vojáky. Odehraje se zde proto zápas mezi nejlepším českým týmem Prague Black Panthers a fotbalisty amerického námořnictva. V sobotu 3. října pak českobudějovický klub pořádá Den s Hellboys od 14 hodin na Sokolském ostrově. Zájemci se zde dozví podrobnosti o pravidlech, výstroji a především si sami budou moci vyzkoušet hru.

Celý rozhovor s Jaroslavem Zemanem si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio