Kapitán v americkém fotbale vás může poslat i na smrt. Fotbalovou

16. říjen 2014

Jakub Jiskra hraje americký fotbal rok, předtím ho pět let velmi intenzivně sledoval, i dnes si nahrává zápasy americké ligy. „Tenhle sport sleduji v televizi. Loni se moderátoři zmínili, že asociace hledá hráče fotbalu. Našel jsem tým na Vysočině, spojil jsem se s nimi přes Facebook, pozvali mě na první trénink a tak je ze mě hráč,“ vzpomínal na své začátky s americkým fotbalem Jakub Jiskra.

Stihl poslední listopadový trénink venku. Hlavní trenér Michal Fiala ho vyzkoušel na dovednostních testech, co Jakub zvládne, co vydrží. Pak se ho zeptal, jestli si to chce vyzkoušet na hřišti. Chtěl. „Kluci mě oblíkli do chráničů, povedlo se mi zachytit šišku a najednou přišla velká rána. Jen se mi podařilo vyplivnout chrániče na zuby a řekl jsem: tohle mě baví.“

Poprvé jsem počítal andělíčky

Většina skládek neboli hitů se provádí od pasu nahoru do ramen, nesmí být vedeny do oblasti hlavy. „Odletěl jsem dost metrů, plácl jsem sebou na zem a počítal andělíčky. Vstal jsem ale hned. Hrál jsem hokej, tam se zpevníte, protože čekáte, že vás zastaví mantinel. Tady vás nezastaví vůbec nic, až dopad na zem,“ směje se Jakub Jiskra.

Základ amerického fotbalu je fyzička. „Běh, je to o běhu. Vytrvalost musí být, takže posilovna, to je nutností pro hráče amerického fotbalu. Když vás kapitán pošle na smrt, je úplně jedno, jakou máte postavu. Kapitán vyšle jednoho hráče, který trefí soupeře. Tomu se říká poslat na smrt.“

Při hodu šiškou rukou musíte cuknout

Jakub Jiskra váží asi osmdesát kilo. „Jakýkoli člověk s jakoukoli postavou se v americkém fotbale může uplatnit. Nejlehčí jsou v útoku nebo v obraně. Stokilový hráč je na pozici linebackera, to jsou ti, co se snaží nejvíce srážet. To jsou buldozeři, kteří jsou na lajně, kde začíná hra a tam se mezi sebou melou.“

Míč pro americký fotbal váží asi půl kilogramu. „O to těžší je s ním hodit, dát mu správný směr, dobře to nalinkovat do rukou toho, komu přihrávka patří. Aby letěla rovně a neklepala se. Mezi dlaní a míčem musí vzniknout taková skulinka. Nehází se klasicky švihem, ale rychlým pohybem, cuknutím předloktí.“

Bolí americký fotbal?

Nasoukat se do dresu a výstroje na americký fotbal dá práci. „V americkém fotbalu máte chrániče ramen už v dresu, tak se do všeho oblékáte najednou. Když je člověk zpocený, tak mu musí pomoci s oblékáním spoluhráč. Další povinnou výzbrojí je helma s průsvitným krytem, a chránič zubů v barvě. Na každém utkání je sanitka, bez její přítomnosti nesmí rozhodčí zahájit žádný zápas,“ upozorňuje Jakub Jiskra z chotěbořského týmu Gladiators Vysočina.

V Americe používají ještě speciální kopačky, které mají na špičce o jeden kolík navíc. „Je to kvůli rychlé změně směru. Tady u nás hrajeme v klasických kopačkách,“ vysvětluje Jakub Jiskra.

Sanitkou jsem ze zápasu nikdy nejel

„Fotbal bolí. Sanitkou jsem ze zápasu nikdy nejel. Nezažil jsem naštěstí nic, co by mě úplně vypnulo. Jednou jsem byl v bezvědomí. Patřím do poslední části obranné linie, útočníkovi se podařilo projít do naší linie a já věděl, že bude skórovat. Vyběhl jsem proti němu, že ho složím, jenže jsem se od něj jen odrazil, měl totiž přes sto kilo. Ale složil jsem ho,“ vzpomíná Jakub Jiskra, který hraje za chotěbořský tým Gladiators Vysočina.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.