Beckham a Fischer

1. srpen 2003

Udělat si jméno není snadné. Když se to ale podaří, stojí to za to. David Beckham se věnoval fotbalovému míči tak důkladně, že se stal kapitánem britské reprezentace. Jako atraktivní mladý muž se pak šťastně oženil se zpěvačkou populární skupiny Spice Girls a stal se celebritou, kterou na každém kroku sledují média.

Když zrovna neběhá po trávníku, absolvuje s reklamními sponzory turné po světě, aby šlo lépe na odbyt všechno spojené s jeho jménem. Poté, co pracoval na jméně, začalo jméno pracovat na něj. Aniž stihl cokoli ze svého fotbalového umu předvést ve svém novém působišti, Realu Madrid, zmizelo z pultu obchodu se suvenýry tohoto klubu během čtyř hodin všech osm tisíc triček s číslem dvacet tři. Každé za našich dva tisíce pět set korun. Háček je v tom, že žít ze jména lze pouze do času. Trička se budou kupovat, pokud bude David Beckham v Realu střílet góly, anebo na ně přihrávat.

Své o tom ví Václav Fischer, který se coby úspěšný podnikatel v cestovním ruchu stal natolik populárním, že ho spoluobčané zvolili senátorem. Poté, co na něj nějakou dobu pracovalo jeho dobré jméno, situace se otočila. Fischer je najednou svému jménu hodně dlužen. Trpělivost s dlužníkem Fischerem ztratila Komerční banka, pojišťovna Allianz, České aerolinie a Česká správa letišť. Bývalý senátor musí opět tvrdě pracovat na své jméno, což v jeho případě znamená vyvést účetnictví některých svých firem z červených čísel. Pokud by totiž jako podnikatel získal pověst notorického neplatiče, člověka, který nedodržuje smlouvy, půjčuje si a nevrací, bylo by to pro něj stejně mrzuté, jako kdyby David Beckham začal střílet góly do vlastní branky. Trička s třiadvacítkou by se prodávala stěží.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.