Barroso oznámil budoucí složení Evropské komise

12. srpen 2004

Pokud se ještě před časem novináři ptali, nakolik dokáže být designovaný předseda evropské komise Jose Manuel Barroso nezávislý, nyní mohou v klidu usínat. Tento muž připravil už ve svém takříkajíc předpremiérovém vystoupení několik pozoruhodných překvapení. Prvním je už to, že složení budoucí komise oznámil s týdenním předstihem. Dalším pak skutečnost, že velké státy nedostaly všechny lukrativní posty.

Pojďme ale po pořádku. Evropská komise má po rozšíření unie 25 rovnoprávných členů, včetně českého zástupce. Podařilo se totiž naštěstí obhájit stejná práva pro všechny členské státy, ačkoliv za cenu poněkud krkolomného rozhodování, jež bude nyní, s 25 členy, samozřejmě složitější než kdysi s patnácti či dvanácti. Bývalý portugalský premiér a nastupující předseda komise Jose Manuel Barroso ale hned v úvodním projevu nenechal nikoho na pochybách, že je přívržencem filosofie rovnosti. Prohlásil, že v jeho komisi nebudou členové první a druhé třídy - všichni budou mít stejná práva.

I tak je ale realitou, že není komisař jako komisař. Největší vliv chtějí mít velké země, tedy Německo, Francie a Británie - a po nich také Španělsko a Itálie. Tyto státy si nejvíce brousí zuby na takzvané "money-jobs", tedy resorty, jež mají na starosti peníze a obchod. Budoucí předseda Barroso dal ale dva z nich malým zemím, konkrétně Irům a Holanďanům.

Bývalý euroskeptik a milovník koňských dostihů Charlie McCreevy, jinak pravicový ministr financí irské vlády v 90.letech, bude mít na starosti vnitřní trh unie. A holanďanka Neelie Kroesová bude zárukou svobodné soutěže. Mimochodem, je to historicky první žena na tomto mimořádně citlivém postu, kde jde o obrovské peníze (většinou při sporech, jakou byla například nedávná kauza s americkým Microsoftem). Barroso zdůraznil, že nová komisařka je dostatečně nezávislá, aby naplnila očekávání, spojená s touto funkcí.

Zajímavý je i pohled do poměrně hustých řad budoucích místopředsedů. Barroso si jich vybral pět, a také mezi nimi jsou (kromě obligátního Německa, Francie a Itálie) zastoupeny malé země. Konkrétně Estonsko a Švédsko. A co je skutečné překvapení, Švédka Margot Wallstromová bude první místopředsedkyní, to znamená, že v době nepřítomnosti bude právě ona zastupovat Barrosa.

Několik starých tváří v komisi zůstává, ačkoliv nastala výměna políček, jako na šachovnici. Kromě zmíněné Švédky, jež měla na starosti životní prostředí, je to například starý známý Guenter Verheugen, bývalý komisař pro rozšíření. Teď se bude starat o podnikání a průmysl. Britský zástupce Peter Mandelson, blízký spojenec britského premiéra Tonyho Blaira, bude mít na starosti veledůležitý obchod. Za jisté překvapení se dá považovat skutečnost, že Francouzi dostali pouze dopravu. Mají ale samozřejmě také funkci místopředsedy.

V budoucí komisi mají mít dosud největší zastoupení ženy. Bude jich celá třetina, přesněji řečeno osm. Jednou z nich má být Rakušanka Benita Ferrerová-Waldnerová, která dostala důležitý post komisařky pro zahraniční vztahy. Z našich sousedů bude zastupovat žena také Polsko - Danuta Huebnerová bude mít na starosti regionální politiku.

Z našeho pohledu je zajímavý nepochybně také představitel Slovenska, kterým je Ján Figeľ. Ten dostal agendu školství a kultury. A Maďar Péter Balázs se bude starat o energetiku. Co se týče našeho zástupce, bývalého premiéra Vladimíra Špidly, ten se bude starat o zaměstnanost a sociální záležitosti, s čímž předběžně vyjádřil spokojenost.

Co se týče formálních věcí, nová komise se musí představit v evropském parlamentu, který o ní bude hlasovat en bloc. Její mandát začne 1.listopadu. Důležité ale je, nakolik se tomuto tělesu podaří zvládnout neformální úlohy. Jak podotkl nastupující předseda, jednou z nich je určitě zvýšení důvěry a informovanosti obyvatel unie vzhledem k Bruselu. Hlavní cíle vyjádřil Barroso třemi slovy: prosperita, solidarita a bezpečnost. V myslích mnoha obyvatel unie by to zatím bylo spíše plýtvání penězi, byrokracie a neschopnost najít dohodu. Nechme se tedy překvapit, zda se tedy novému bruselskému týmu podaří změnit imidž.

autor: Daniel Raus
Spustit audio