Babiš: Vsadil jsem se, že debatu zvládnu, jinak musím do zorbingové koule

Andrej Babiš, kterého na konci října vyslalo do prezidentského klání hnutí ANO, vedl v pondělí kampaň na Plzeňsku. S moderátorem Janem Pokorným si povídal poté, co navštívil chlumčanskou firmu Rako, prohlédl si zahradnictví nedaleko plzeňské zoo a před sebou měl ještě debatu s občany ohledně výstavby nové velkofabriky na výrobu baterií v Líních u Plzně. Jaký chce být prezident? Jaký by měl vztah s vládou Petra Fialy, kdyby ve volbách uspěl? A čím je pro něj láska?

Jak se, pane Babiši, liší podle vašich dosavadních zkušeností kandidatura na přímou volbu hlavy státu od té, kterou máte zažitou, tedy tou do sněmovny.

No zásadně. Je to největší projev přímé demokracie. Protože když si vezmete, kolik například hnutí ANO získalo hlasů ve volbách? Milion a čtyři sta tisíc, nevím kolik. Tak Zeman získal v přímé volbě 2,9 milionu hlasů. No a často se stává, že ve volbách například vyhrajeme někde – Karlovarský kraj jsme vyhráli – a potom se spojilo 13 subjektů a jsme v opozici.

Čtěte také

Takže tady jsou lidi potom zklamaní, že nás volili a že tam nejsme, například. Nebo může to být i u jiných stran. A tady je vliv toho hlasu podstatně větší, než když potom jsou sněmovní volby, koalice a tak dále. A je škoda, že nemáme zákon o referendu, nemáme přímou volbu starostů. Kdybychom měli, tak už v Praze mohl být starosta. A že nemáme hlavně ten většinový systém, to je největší škoda.

Já jsem teď jako poslanec navrhnul, aby Senát se volil jednokolově a většinově. A vůbec nechápu, proč pan premiér včera zase řekl, že je to blbě. Protože to navrhl Babiš? Ale vždyť ten Vystrčil by vyhrál v prvním kole. Ušetřili bychom peníze, protože první kolo komunál-senát bylo 46 %, druhé kolo nějakých 20 %. Takže lidi by volil jednou, většinově senát a bylo by to fér.

Když mluvíte o Petru Fialovi, není to stejně paradoxní, že je to vlastně vláda Petra Fialy, která – pokud platí to, co jste říkal při ohlášení vaší kandidatury –  vás uvrtala do té prezidentské?

No právě. Ale já jim říkám, oni jsou všichni posedlí Babišem. To je samé Babiš… Vlastně i ti kandidáti na prezidenta – v Broumově, tam padlo jméno Babiš třicetkrát. Tak je říkám: Prosím vás, když se chcete zbavit Babiše, vážení voliči Spolu a PirSTAN, tak ho zvolte prezidentem. On přestane být předseda hnutí, nebude lídr do sněmovních voleb 2025. No a tak se ho můžete zbavit. To je nejlepší volba, ne?

Fialově vládě bych jako prezident mohl pomáhat, jsou evidentně bezradní.

Zbavit se někoho, že z něj uděláte nejvýše postaveného ústavního činitele?

Ale Babiš je přece pro ně, neskromně si myslím, jako lídr největšího opozičního hnutí lepší jako prezidentský kandidát, ne? Babiš by změnil rétoriku – kdybych mluvil jako opoziční lídr, tak budu mluvit úplně jinak.

Je to pro vás těžké změnit rétoriku?

Není, není. Včera jsem byl v podcastu Insider a dokonce jsem se vsadil s jednoho redaktorkou televize, že ty debaty – pokud mě pozvou samozřejmě – zvládnu. A kdybych to nezvládl, tak jsem se zavázal, že půjdu do toho zorbingu. Mám klaustrofobii – magnetická rezonance, to je peklo – takže zorbing, to je taková ta koule, jak vás do ní přivážou - no, hrozný pocit. Takže proto si myslím, že mám tu negativní motivaci.

Čtěte také

Ale já jsem vám i chtěl vysvětlit, proč jsem se vyjádřil, jak jsem se vyjadřoval teďka po sítích. Tam lítá ta debata, kde pan premiér na mě křičí, že „Babišova drahota“. Ano, to bylo v debatě v jedné televizi. A že „emisní povolenky“. No a on neříká pravdu. A teďka máte dvě možnosti: Buď se spolehnete na to, že moderátor vám dá slovo, abyste se mohl vyjádřit, což v ČT vůbec nefunguje, nebo mu do toho skočíte a potom jste ten špatný.

Ale je jasné, že ta intonace hlasu a všechno, že jsem pochopil, že se to musí zásadně změnit. No a že to není, jak říká pan Baťa, šetři slovy – v politice je to o slovech, není to o činech.

Jak byste to prožíval, kdybyste uspěl v prezidentské volbě po tom všem, co jste řekl na adresu vlády Petra Fialy? A teď byste byl prezident a musel byste s tou vládou nějakým způsobem spolupracovat. Jak byste to chtěl udělat, když jim nemůžete přijít na jméno?

Já bych jim mohl pomáhat, protože oni jsou evidentně bezradní. Například pan Fiala neumí vůbec řešit ilegální migraci. Tak já bych řekl: Pane premiére, já do toho Bělehradu půjdu za vás, ano? Tam bude rakouský premiér, srbský prezident, maďarský premiér, protože… A teďka pan Rakušan objevil Ameriku, že ta migrace ilegální se řeší na vnější hranici Schengenu. Jasně. Dobrý den, já jsem to řekl 2015. Já jsem to řešil: Frontex, Palermo, Sicílie… Všude jsem byl. Ilegální migrace. Takže já bych klidně mohl jim pomoct v některých věcech, pokud by chtěli.

Moje přednost je, že jsem nezávislý kandidát. Nejsem pod žádným tlakem.

Bych mu poradil: Hele, pane premiére, máte ČEZ. Proč jste v červnu 2022 nešel za minoritními akcionáři a neřekl jim: „Hele, my potřebujeme mít 100 %. ČEZ má nerozdělený zisk 150 miliard. Já vám navrhuju, domluvme se. My vykoupíme vaše akcie, abychom získali 100 % ČEZu, a vyplatíme ten rozdělený zisk. Takže vy dostanete nějakých 43 miliard, stát by získal 100 % ČEZu. Může zastropovat cenu, jak to udělal Macron na 46 eurech a vykupuje v EDF, a tím pádem by byli všichni spokojeni. A potom bych to zastropoval na 1500 korun a ten zisk 200 miliard, který bude mít ČEZ příští rok, už by patřil státu. A mohl bych s tím něco dělat.“

A konečně bych reprivatizoval, protože u toho Luxembergera, kde jsme byli, to je fantastický management – rakouský majitel by měl být rád, že to má – to je taky kuponka. My jsme měli taky kuponku. A já jsem to napsal v knize O čem sním, když náhodou spím. 2016. Všechno jsem napsal, co měli dělat – zaletět do Singapuru, nebyla by kuponka a tak dále.

Takže bych mohl radit panu premiérovi, protože on tam nemá jednoho ekonoma. Nemá tam nikoho, kdo by rozuměl podnikání. Nechápe, jak se chovají firmy. Nevědí pořádně, co to je. A on místo toho, když má předsednictví, aby svolal aspoň jednu mimořádnou Evropskou radu, jako to dělal Macron, tak stále říká: „No tak ten Síkela už má pět rad.“ A výsledek jaký? Nula. Nic. Nejdražší plyn máme v Evropě.

Andrej Babiš během rozhovoru pro Radiožurnál

Vy jste mluvil o názvu své knížky O čem sním, když náhodou spím. Co vám nedává spát?

Mně? Já spím výborně.

Rád bych vám vysvětlil, že moje přednost je, že jsem nezávislý kandidát. Nedali mi peníze žádní podnikatelé ani skupiny, nejsem pod tlakem. Jeden kandidát se na to připravuje čtyři roky, ta kandidátka tři roky. Je tam mraky různých sponzorů, podnikatelů, lobbistů. A oni musí být pod hrozným tlakem, aby uspěli.

Čapí hnízdo nikdy nevydělalo ani nemělo zisk, žádná korupce. Takže je to vyloženě politická kauza na objednávku.

Já pod žádným tlakem nejsem. Já, když neuspěju, tak budu dál předseda hnutí do příštího sněmu a v podstatě nic se neděje. Protože většina těch kandidátů, tak pravděpodobně, když neuspějí, budou kandidovat do Senátu. Nehledám zaměstnání. Jdu tam proto, aby zkrátka ten prezident nějakým způsobem se snažil reprezentovat všechny. (…)

Já jsem se ptal na ten spánek, když…

Spánek mám dobrý a spím déle teď už.

Čtěte také

I když máte před sebou další soud za tři týdny…?

No tak já předpokládám, že pokud máme nezávislou justici, tak ten soud mě musí osvobodit. Protože všichni vědí, že to je politické trestní stíhání. A proč je to politické? No, protože zkrátka si to někdo objednal a protože ten státní zástupce 30. 8. 2019 to zastavil.

A nejvyšší politický nominant, produkt tady…

A proč jste ho nechával ve funkci, když nejvyššího státního zástupce můžete odvolat z hodiny na hodinu?

To je pravda, ale tak to si představte, co by se stalo. Ale to jsem nechtěl, protože jsem věřil, že se zkrátka to nemůže stát. A nejvyšší státní zástupce prodloužil stíhání na základě politických důvodů – pod tlakem Milionu chvilek, pod tlakem veřejnosti. Podívejte na ty média, co vlastně komunikují, i celkově ten soud…

Ano, já jsem to nechal nezávisle a pevně doufám, že ten soud, protože tam není nic, nic tam není. Navíc to bylo kontrolováno, dotace byla udělena. Potom, když teda to vzniklo, tak to vrátili. Já jsem dal ještě na charitu 52 milionů. Ta firma zaměstnává 90 lidí, odvedli do rozpočtu 400 milionů. Je to pro děti, je to otevřeno, je to ráj pro děti. Je to pro veřejnost.

Nikdy to nevydělalo ani to nemělo zisk, žádná korupce. Takže je to vyloženě politická kauza na objednávku. A takových tady bylo. Dluhopisy, nějaké zaklekávání… Nesmysly. Různé věci, střet zájmů. Tak to všechno vlastně se ztratilo. A tady u toho Čapího hnízda nejvyšší státní zástupce to zkrátka takto prodloužil, no.

Ale spíte dobře, to jste mi řekl…

Tak no jo. Já věřím ve spravedlnost. Doufám, že to nebude jako kdysi, kdy se zavíralo na objednávku.

Jak by se podle Andreje Babiše měla řešit válka na Ukrajině? Proč by už nikdy nepřišel do Otázek Václava Moravce? A čím je pro něj láska? Poslechněte si celý rozhovor Jana Pokorného s prezidentským kandidátem Andrejem Babišem?

autoři: Jan Pokorný , and | zdroj: Český rozhlas

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.