Babiš by SPD rád používal jako beranidlo na ostatní strany, myslí si analytik Klimeš

7. únor 2018

Výsledky obecného referenda by měly být pro politiky závazné - shodli se na tom zástupci čtyř sněmovních stran na včerejším odpoledním jednání. Schůzku svolalo hnutí ANO, jehož vláda už letos v lednu projednala návrh příslušného ústavního zákona. O detailech, jak by všelidové hlasování mělo vypadat, jednali taky zástupci hnutí SPD, komunistů a Pirátů. Domluva s komunisty a s SPD je pro hnutí ANO zvlášť důležitá kvůli jednání o druhém pokusu sestavení vlády.

Obě uskupení podmiňují podporu kabinetu právě prosazením zákona o obecném referendu. Na podrobnostech se ale zatím neshodnou. „Setrváváme na té pozici, že předmětem referenda my nemělo být vystoupení z EU, čili otázka, která by vedla k vystoupení z EU,” uvedla Helena Válková, poslankyně za ANO.

Hnutí SPD naopak trvá na možnosti hlasování o mezinárodních otázkách, včetně dalšího členství v Evropské unii nebo v Severoatlantické alianci. „My si myslíme, že by to tam mělo být. Myslíme si, že palčivost této otázky lze řešit eventuálně vyšším kvórem, aby se to legitimizovalo,” říká Tomio Okamura o možnosti všelidového hlasování o vystoupení z Evropské unie, kterou požaduje i KSČM.

Předseda strany Vojtěch Filip ale připustil, že podobná témata by se dala řešit pomocí vypsání speciálního referenda. „Pokud by nebyla vůle to v obecném referendu přijmout, tak nezbývá než jinou otázku jiným ústavním zákonem řešit samostatně, což je šance pro to, aby jednotlivé politické strany nezablokovaly projednávání,” myslí si.

Beranidlo Okamura

Tomio Okamura. Předvolební debata, 9.10.2017

Zástupci hnutí ANO a SPD se ve středu sejdou k jednání o společných bodech ve svých programech. Hnutí Tomia Okamury se chce na základě toho, jak bude ANO vstřícné k prosazování jeho priorit, rozhodnout, zda a jakým způsobem by bylo ochotné podpořit vládu ANO.

SPD podle Okamury předložila 34 svých programových priorit a čeká, do jaké míry na ně ANO přistoupí. Podle Davida Klimeše, hlavního analytika týdeníku Ekonom, se Tomio Okamura chce k vládě dostat opravdu hodně.

„Má svého příznivce na Pražském hradě. Na druhou stranu už trošku chápeme pozici Andreje Babiše, byť se mění každým dnem, a to je ta, že by SPD rád používal spíše jako beranidlo na ostatní strany. Může teď říct, že se nemůže opřít o nikoho jiného, než je Tomio Okamura, nebo o jeho toleranci,” říká.

Změna podstaty republiky

„SPD je stranou protestní. Protestní strana se musí vždycky vymezit na něčem, co dosud nebylo,” vysvětluje analytik, proč je hlavní prioritou Okamurovy strany zákon o obecném referendu.


SPD je stranou protestní. Protestní strana se musí vždycky vymezit na něčem, co dosud nebylo.David Klimeš

„Tomio Okamura založil několik stran, které prosazovaly docela různé věci. Nyní se zhlédnul v přímé demokracii. Má to koneckonců i v názvu hnutí, takže to není moc překvapivé. Je problematické, jakým způsobem ten zákon bude proveden. Také není překvapivé, že ty extrémnější strany, tedy SPD a KSČM, tlačí na to, aby se podstata republiky změnila poměrně zásadně,” popisuje Klimeš.

Hnutí ANO podle analytika chce, aby se podstata českého zřízení nemohla měnit tak snadno. Odmítá, aby se referendum vztahovalo i na členství Česka v mezinárodních organizacích.

„Doufám, že v tomto ustoupit nemůže. Pokud si odhlasujeme, že vystoupíme z Evropské unie, nebo změníme státní rozpočet, nejsem si jistý, jestli je instrument přímého vstupu voličů do politického systému prospěšný a neblokuje to, co se prostřednictvím zastupitelské demokracie vytváří třeba rok,” podotýká Klimeš.

autoři: vlk , jel
Spustit audio