The Atlantic: Kousky plastů z potápějící lodi u Srí Lanky už ohrožují mořské živočichy, je to ekologická katastrofa

4. červen 2021

Americký magazín The Atlantic přináší reportáž z místa u ostrovního státu Srí Lanka, kde se potápí nákladní loď. Začala hořet už před dvěma týdny, ale potápí se, takže z ní vytékají nebezpečné chemikálie a velké množství plastového odpadu, který už je na pobřeží a na plážích.

The Atlantic upozorňuje, že kousky odpadu také mohou začít požírat mořští živočichové. Experti se teď snaží loď odtáhnout dál na otevřené moře, protože pokud by šlo pod hladinu na současném místě, způsobí katastrofální problémy srílanské metropoli Kolombu a okolí. Požár už zničil většinu nákladu. Znečistil okolní vody a dlouhý pás srílanských pláží.

ekologická havárie u Sri Lanky - z potápějící lodi už odklízejí nebezpečný odpad

Ropnou skvrnu zaznamenali lidé až u pláží města Negombo, které leží asi 40 kilometrů od metropole. V nádržích lodi stále zůstávají stovky tun paliva, konstatuje The Atlantic.

Srílanské úřady nehodu vyšetřují – požár zřejmě začal únikem kyseliny dusičné. O tom ale podle magazínu posádka věděla už při vstupu do srílanských vod. Pětadvacetičlennou posádku úřady evakuovaly.

Japonsko a olympiáda?

Americká televizní společnost CNN přináší článek o tisících dobrovolnících v Japonsku, kteří končí s přípravami tokijských letních olympijských her.

Čtěte také

Podle CNN odchod dobrovolníků vzbuzuje obavy, že Japonsko možná nebude schopné olympiádu uspořádat. Země se totiž snaží zvládnout novou vlnu pandemie covid-19.

Podle organizačního výboru tokijských olympijských her už skončilo na 10 tisíc z celkem 80 tisíc registrovaných dobrovolníků. Výkonný ředitel organizačního výboru řekl, že odchod dobrovolníků hry neovlivní.

Jak ale CNN poznamenává, do Japonska nebudou smět žádní zahraniční diváci a organizátoři se tak možná spokojí i s nižším počtem dobrovolníků, než kolik jich v minulosti měla jiná hostitelská města.

Půlka Britů je už naočkovaná

Britská veřejnoprávní BBC píše, že už víc než polovina dospělých občanů Spojeného království dostala druhou dávku vakcíny proti koronaviru. Od začátku plošného očkování před téměř šesti měsíci je plně naočkováno téměř 26,5 milionu obyvatel. 

Počet nových případů nákazy koronavirem ve Velké Británii nicméně stále roste, ve čtvrtek bylo hlášeno dalších více než 5 tisíc pozitivních testů. Britská vláda slíbila, že do konce července nabídne první dávku všem dospělým a do 21. června pak i obě dávky lidem 50+.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související