Arnieho rozhodnutí

8. srpen 2003

Týden sledoval Arnold Schwarzenegger informace médií, odvolávající se na dobře informované republikánské zdroje, že se rozhodl neucházet o post kalifornského guvernéra. Hlavním argumentem mělo být, že ho od politické kariéry odrazuje jeho žena, navíc demokratka. Pak v americké televizní stanici NBC oznámil, že kandidovat bude, a dodal, že manželka za jeho rozhodnutím stoprocentně stojí.

Jedná se o tak překvapivý politický krok, že ho lze srovnat snad jenom s opakovanou kandidaturou pana advokáta Pejchala na ústavního soudce poté, co již byl jednou Senátem odmítnut. Politickým komentátorům se určitě snadněji vysvětlovalo, proč Arnie údajně kandidaturu vzdal, než se jim teď bude odůvodňovat, proč ji přijal. V roli guvernéra může Arnold Schwarzenegger uplatnit své bicepsy o poznání méně než v úloze Terminátora. Místo s "krásně zlou" T-X ze Vzpoury strojů může bojovat leda s vysokým deficitem, který Kalifornii zůstane po demokratu Grayi Davisovi.

Schwarzenegger je považován za republikána umírněného, což by mu v kombinaci s hereckou popularitou a nyní i s podporou manželky demokratky asi mělo vynést nějaké hlasy i z demokratického tábora. Také si kalifornští republikáni mohli vzpomenout, že už jednou u voličů tohoto nejlidnatějšího amerického státu s hercem uspěli, když Ronald Reagan sehrál roli guvernéra tak úspěšně, že ho pak Američané obsadili i do úlohy prezidenta. Stejně tak je ale možné, že se republikáni pragmaticky rozhodli šetřit stranickou pokladnu, protože multimilionář Schwarzenegger slíbil financovat nákladnou předvolební kampaň ze svého. Místo podobně krkolomných vysvětlení je ale asi poctivější říct, že některá politická rozhodnutí jsou prostě iracionální, a tedy nevysvětlitelná.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.