Apolena Rychlíková: Zločin není upozorňovat na blížící se ekologickou katastrofu, ale ignorovat ji

3. prosinec 2018

Slovenskem otřásá pozoruhodná kauza. Skupina aktivistů a aktivistek Greenpeace, kteří minulou středu vyšplhali na těžební věž Hornonitranských dolů v Prievidzi, zůstává i několik dní po zadržení ve vazbě.

Ba co hůř: o víkendu rozhodl soud o jejich dalším setrvání za mřížemi vazební věznice, dokud neproběhne regulérní soudní proces. Datum jeho konání lidé, kteří jsou zadržováni už několik dní, stále neví.

Skončete dobu uhelnou!

Mezinárodní skupina aktivistů spustila z těžební věže transparent, vybízející slovenskou vládu k ukončení těžby uhlí. Stálo na něm „Skončete dobu uhelnou“. Tyto výzvy jsou především v dnešní době, kdy už napevno víme, co drancování planety způsobilo, zásadní.

Nejvíce plastového odpadu vyprodukují Coca-Cola, Pepsi a Nestlé, vyplývá to z průzkumu Greenpeace

odpad - plstový odpad - znečištění moří

Greenpeace zorganizoval ve 42 zemích po celém světě úklidové akce, při kterých bylo zaevidováno více než 187 000 kusů plastového odpadu. Cílem bylo zjistit, do jaké míry korporace přispívají k problému se znečišťováním. Největšími producenty plastového odpadu jsou podle zjištění environmentální organizace společnosti Coca-Cola, Pepsi a Nestlé.

Podle všech podstatných zpráv – třeba té od Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu - je po uplynutí nastávajících dvanácti let globální ekologický kolaps nevyhnutelný. Už ho nemůžeme odvrátit, můžeme ho pouze umenšit.

Z toho, co zatím víme, nás čekají opravdu brutální časy: oteplení planety způsobí mimo jiné řetězce náhodných planetárních zkratů, které budou nebezpečné právě svou nepředvídatelností.

Ty způsobí extrémní sucha, požáry, nedostatek potravin, akceleruje se probíhající vymíraní živočišných druhů, některé oblasti světa se stanou neobyvatelnými a čekají nás obří migrační vlny. Důsledkem znečištění mikroplasty nebude pravděpodobně možné pít kohoutkovou vodu a planetu čeká nekontrolovatelný chaos.  

Nové limity donutí ČEZ zavřít až třetinu hnědouhelných elektráren, doufá člen Greenpeace

Znečištění ovzduší

Česku podle ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera z hnutí ANO hrozí zvýšení cen elektřiny a tepla kvůli přísnějším limitům na znečištění ovzduší, které zavádí Evropská unie. Česká vláda se ovšem nakonec nepřipojila k žalobě na limity, kterou u Evropského soudního dvora podává Polsko.

V době, kde jsme zvyklí na více méně stabilní fungování světa, je těžké si něco podobného vůbec jen představit, natož se s vědomím konce světa tak, jak ho známe, ztotožnit. Přitom důsledkům klimatické změny se nevyhneme a samozřejmě, že u nás – stejně jako po celém světě – už dávno probíhají.

Jen se to ve většině mediálních výstupů maskuje za „dlouhotrvající sucho“ nebo „teplou zimu“. Klimaskeptická Česká republika tak na všech úrovních vytěsňuje svoji vlastní budoucnost. Je to vskutku ukázkový příklad ignoranství.

Jenže namísto toho, aby se téma klimatické změny stalo centrem globálního politického zájmu, stává se na Slovensku jen centrem represe a útlaku. Lidé, kteří upozorňují na blížící se riziko a vyzývají tamější vládu k odpovědnosti, jsou trestáni.

Jakub Šiška: Greenpeace chce koupit německé doly a elektrárny

Důl Bílina

O německé hnědouhelné doly a elektrárny, které nabízí k prodeji firma Vattenfall, se přihlásil i jeden nečekaný zájemce: ekologická organizace Greenpeace. Ta se netají tím, že v případě úspěchu chce tyto energetické provozy co nejrychleji zavřít.

Je přitom paradoxní, že takovéto tvrdé stíhání enviromentálních aktivistů Evropa moc nepamatuje, naposledy se něco obdobného odehrálo před lety v Rusku. A teď tedy na Slovensku.

V době, kdy se do globálního enviromentálního hnutí zapojují tisíce lidí, kdy se otázka naší vlastní budoucnosti řeší s čím dál větší naléhavostí, je možné dát dvanáct lidí do vazby za to, že nenásilně vyvěsili transparent z těžební věže a nazývat to oficiálně jako „poškozování a ohrožování provozu všeobecně prospěšného zařízení”. Tím „prospěšným zařízením“ naši slovenští bratři a sestry opravdu myslí důl?

Mluvčí Greenpeace už na uvalené vazby zareagovalo. „Považujeme rozhodnutí soudu za bezprecedentní. Aktivisté nejsou zločinci, kteří mají být vazebně stíhaní! Pokojně a nenásilně se postavili proti těžební firmě HBP, která desetiletí představuje zátěž pro region a Slovensko. Budeme při nich nadále stát a nevzdáme se,“ uvedla Ivana Kohutková, ředitelka Greenpeace Slovensko. Organizace také vyzývá k solidaritě se zadrženými.

Apolena Rychlíková

Pokud si skutečně uvědomíme, co se naším zaviněním s planetou děje a dít bude, měli bychom být schopni dojít k jednoduchému závěru: protesty za ukončení doby uhelné a pokusy o záchranu naší planety nejsou zločin. To ignorace a popírání klimatické změny, které nás ženou do záhuby, jimi jsou.

 

Spustit audio