ANO musí najít jiný důvod své existence. Už to nebude jen o obsluze potřeb Babiše, kterému končí „trvanlivost“, myslí si publicista Štindl

28. březen 2023

Jaká bude budoucnost šéfa hnutí ANO? „Andrej Babiš má své charakteristiky a své limity, které ta rizika trochu snižují. Například nemám dojem, že třeba měl obchodní zájmy v Rusku. Je také zjevné, že si velmi zakládá na tom, aby byl v západní Evropě přijímaný na velkých summitech – aby si tam s každým podal ruku a mohl se vyfotit. Můžeme si o tom myslet své, ale to představuje ten jeho limit,“ odpovídá publicista, spisovatel a scenárista Ondřej Štindl.

„Proto neudělá něco, čím by své ambice totálně zrušil a znemožnil. Ale dokážu si samozřejmě představit ledacos. Třeba že jeho místo v dominantní politické síle zaujme nějaká jiná modifikovaná síla, která jeho limity už mít nebude – a to bych považoval za riskantnější a horší,“ dodává v Osobnosti Plus.

ANO se blíží k momentu proměny. Tedy pokud chce mít trvalejší vliv.

Naznačuje tak alternativu, kdy by u nás vzniklo nějaké ještě populističtější uskupení.

„Je otázka, co se bude dít v dalších letech: jak se bude vyvíjet válka na Ukrajině, co se stane s českou ekonomikou apod. Je tady spousta neznámých a já se nepovažuji za prognostika,“ přiznává.

Čtěte také

Na Štindla ale hnutí nedělá dojem, že se chystá „vyklidit pozice“. „To bych neřekl, ale možná se blíží moment proměny. Protože pokud chce mít na politické scéně trvalejší vliv, bude muset najít jiný důvod své existence než jen obsluhovat potřeby Babiše.“

„Zároveň myslím, že každá nejen politická osobnost ve veřejném prostoru má nějakou svou, když to řeknu ošklivě, trvanlivost. A čas je docela neúprosný,“ uvažuje.

Babiš měl image vítěze, ale...

Politický subjekt totiž podle publicisty nemůže svou budoucnost založit na tom, že má v čele Babiše – a nic víc. „On měl image vítěze – a v našich porevolučních dějinách mimořádně dlouhou dobu dominoval v průzkumech veřejného mínění.“

Čtěte také

„A dokonce bez ohledu na to, že většina vládních stran vždy, když se dostala k moci, po relativně krátké době v průzkumech spadla. ANO se to nestalo – respektive musela přijít globální pandemie, aby se jejich dominance začala otřásat a i dnes mají výsledky dobré,“ uvažuje.

„Ale Babiš už není tím vítězem, už není tak dominantní figurou. Zažil dvě prohry a nikdo nemládneme. Proto, pokud chce jeho hnutí dál existovat, musí mít představu, čím chce být bez něj. Karel Havlíček nedávno někde napsal, že pomýšlí na to, že by ANO mohlo být nějakou ,konzervativní stranou‘, ale to je otázka,“ dodává.

ANO a voliči 

Štindl zároveň připomíná, že ANO má voličkou základnu a také neustále zjišťuje, co vlastně lidé chtějí.

„Budoucnost ANO se tak nedá vnímat odděleně od jeho současné voličské základny. Když začínali, tvářili se, že jsou tou manažerskou, technokratickou stranou, to si zachovali. Takové to my neřešíme ideje, ale my to děláme, makáme. ANO zároveň nemůže ignorovat své voliče, protože oni něco chtějí,“ domnívá se.

Čtěte také

ANO za vlády s ČSSD dokázalo oslovit i jejich voliče, sociální demokracie se pak nedostala ani do Sněmovny. Stejně jako komunisté tam nemají své zastoupení. I Štindl před časem vyslovil názor, podle kterého levicoví voliči nemají zastání.

„Většina lidí mojí generace si jako levici představuje solidní západoevropskou sociální demokracii. Ta teď má docela velké problémy ve všech zemích. Je tak možné, že budoucnost na této straně politického spektra bude patřit něčemu, co by se dalo popsat jako levicový populismus. Stejně jako existuje a možná i sílí něco, čemu by se dalo říkat pravicový populismus.“

„Ale nemyslím, že by se u nás stalo něco úplně jiného, než se děje v okolních zemích, případně ve světě. Tady je to tak, že rozhodující vliv – ať už v dobrém, nebo ve zlém –  přichází zvenčí. Takže nepředpokládám, že by u nás nastal nějaký jako specificky český vývoj, takže to i u nás bude součást dění v politice západních zemí,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související