ANO je pro mne přijatelný partner, stejně jako ČSSD, ODS a další, říká staronový senátor Jiří Čunek. Bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL?

15. říjen 2018

Kdyby se po volbách do třetiny Senátu hodnotila úspěšnost kandidátů ziskem počtu hlasů, byl by letošním vítězem staronový senátor za obvod Vsetín a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Vymíráme, lidé nechtějí mít děti. A týká se to i Valašska, říká nově zvolený senátor Jiří Čunek

Jiří Čunek

Hejtman Zlínského kraje, lidovec Jiří Čunek, dokázal o víkendu potřetí obhájit senátorský mandát v obvodu 77 - Vsetín.

Sám se prý rozhodně necítí být nějakou hvězdou nebo jedničkou letošních senátních voleb. „Lhal bych, kdybych ale neřekl, že se cítím spokojeně, krátkodobě i radostně a taky překvapeně,“ přiznává lidovecký politik. Má prý hodně práce, a tak ani nemá moc času o sobě přemýšlet a číst, co kdo napsal.

Hodnocení volebního úspěchu prý víc popisují výčitky jeho manželky, která mu řekla: To teď bude zas tak, že nebudeš moc chodit domů a budeš lidem vděčně sloužit? „Řekla to trochu vyčítavě, ale pro nás, pro politiky by to tak i mělo být. Protože radost a vděčnost za to, že máme od lidí důvěru, se pak promění v závazek,“ dodává lidovecký politik.

Kampaň jsem nedělal, lidi mě znají

Jiří Čunek prý ani nedělal nějakou speciální předvolební kampaň, protože lidé jeho práci znají a neoddělují, co pro ně udělal jako starosta, hejtman nebo senátor.

„Je to celkový pohled na člověka, jestli se jim zdá důvěryhodný a jestli pro ně dělá práci, kterou dokážou ocenit. Mou prací je vyjadřovat názory, které jsou blíž k nějakým filozofickým úvahám kotvícím v praktickém životě. A teď je na nich, jestli se s tím volič ztotožní anebo ne. Já se snažím být praktický člověk, a to i v té žvanírně, jak bohužel někteří lidé celý náš parlament nazývají,“ tvrdí.   

Jiří Čunek: Pro Milana Štěcha hlasovat nebudu. Podpisem prohlášení ústavních činitelů „vyrobil zmetek“

Jiří Čunek

Senátor a nový hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL řekl, že nepodpoří svým hlasem Milana Štěcha při volbě předsedy Senátu. Podle jeho názoru je důležité, jak se člověk, který řídí Senát, chová, jak myslí a co říká.

Dlouholetý politik, který byl starostou Vsetína, zastupitelem a teď i hejtmanem Zlínského kraje, několikrát senátorem nebo třeba ve druhé Topolánkově vládě i ministrem pro místní rozvoj a místopředsedou kabinetu, by i znovu zvažoval svou kandidaturu na předsedu KDU-ČSL (předsedou strany byl Čunek v letech 2006−2009).

Kandidatura na předsedu? Možná...

Současný lidovecký předseda Pavel Bělobrádek totiž, ještě před sobotní začátkem sčítání hlasů 2. kola senátních voleb, oznámil, že na březnovém sjezdu strany už nebude kandidovat na předsedu. Jeho konec pak prý ale nemáme jakkoli spojovat s výsledkem voleb, ve kterých sám neúspěšně kandidoval. „Vím, že po osmi letech člověk už nepřináší tolik energie a nových přístupů, jak by měl, takže si myslím, že straně prospěje, pokud bude nový předseda, řekl Bělobrádek doslova.

Zvažuje svou kandidaturu i teď tak úspěšný senátor Čunek? „Budu se rozhodovat na základě dvou důvodů: jací kandidáti se na tu funkci hlásí a zda mohu KDU-ČSL nějak významně prospět.“ Rozhodnutí ale přijde až někdy za čtyři měsíce, takže má prý času dost.

Hnutí ANO je partner, rozhodli jsme špatně

Jiří Čunek: Správci konkursní podstaty postupovali jako tuneláři, lidé z H-Systemu už mohli být dávno odškodněni

Jiří Čunek

Zakladatel stavební firmy H-System Petr Smetka byl v neděli propuštěn po 12 letech na svobodu. Trest dostal za poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jak se sám vyjádřil, všechno to považuje jen za nepovedený podnikatelský záměr.

Senátor se taky nijak netají svým postojem k hnutí ANO. Lidovci prý měli vstoupit i do vyjednávání po sněmovních volbách. „Hnutí ANO je pro mne přijatelný partner, stejně jako ČSSD, ODS a další… Teď už je tu nějaké status quo, nějak je to rozdáno. My jsme se tehdy, jako parlamentní strana nějak rozhodli. Podle mne chybně, ale už se to stalo… Pokud bude stávající koalice trvat, tak ani nemáme do čeho vstupovat. Takový malý ratlík s necelými 6 % je asi hloupé, aby navrhoval pád vlády. To je nesmyslné. Ta diskuse na úrovni Sněmovna−vláda taky bude zas až po dalších volbách.“

Podle Čunka má pak jeho lidová strana „na víc“. „Myslím, že má natolik, kolik máme v tomto Zlínském kraji, což je nějakých 22 %... Zhruba tolik voličů mne tady zvolilo, což vůbec neodpovídá religiozitě tohoto kraje. Musí to být tak, že lidé nehledí na barvu strany, ale na to, kteří lidé ji zastupují… Ten potenciál je tady několikanásobně vyšší. Daleko víc než 10 %,“ dodává Jiří Čunek.

Proč senátor vystupuje tak hlasitě v kauze H-System a proč by mu vůbec nevadil nějaký soudní proces? Poslechněte si sami.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související