Anne Applebaumová: Soumrak demokracie. Kde se bere antiliberalismus a netolerance?

5. prosinec 2021

Anne Applebaumová se ve své nové knize Soumrak demokracie zamýšlí nad uvažováním lidí, kteří podporují autoritářství, antiliberalismus. A dochází k závěru, že to jsou lidé, kteří netolerují složitost, pluralismus, odlišné názory. Přitom nezáleží na tom, zda svůj politický názor odvozují od marxismu, nebo nacionalismu. Na jejich myšlení není nic levicového ani pravicového, nejde o ideologii, ale o způsob myšlení a vnímání.

Anne Applebaumová: Soumrak demokracie. Svůdná přitažlivost autoritářství
Účinkuje: Helena Čermáková
Připravila: Blanka Kostřicová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Petruška Šustrová
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 22. 11. 2021
Vydalo nakladatelství Beta-Dobrovský v roce 2020

V knize se americká novinářka a historička Anne Appelbaumová, autorka několika knih o dějinách východní Evropy a Sovětského svazu a manželka polského politika Radka Sikorského, zabývá především různými podobami autoritářských, antidemokratických trendů, které se v posledních letech objevují ve stále výraznější podobě v různých částech Evropy i ve Spojených státech.

Čtěte také

Kniha je rozčleněna do šesti kapitol. První dvě jsou věnovány především politickému vývoji v Polsku a Maďarsku, který však zasahoval i do soukromých životů a vztahů: často rozdělil nejen přátele, ale i rodiny.

Mnohdy nastalo odcizení – ne v rovině obecně lidské, nýbrž v politické, která však tu lidskou zasáhla též.

Reflexivní a restorativní nostalgie

V následujících kapitolách autorka zdůrazňuje a dokazuje, že inklinace k autoritářství zdaleka není záležitostí pouze střední a východní Evropy, jak by se na základě prvních dvou kapitol mohlo zdát.

Čtěte také

Značnou a detailní pozornost věnuje politické situaci ve Velké Británii, zárodkům brexitu v britském intelektuálním prostředí, a posléze analýze britského odchodu z Evropské unie.

V souvislosti se situací v Británii je v knize citována ruská umělkyně a esejistka Svetlana Boymová, autorka knihy Budoucnost nostalgie, která rozlišuje dva typy nostalgie. Reflexivní, která spočívá především ve vzpomínkách na minulost, a takzvanou restorativní, jejíž vyznavači touží žít tak, jak žili jejich předci.

Právě v této druhé skupině nostalgiků vidí Appelbaumová nebezpečí – podle ní jde o „zakladatele nacionalistických politických projektů“.

V dalších kapitolách pak je analyzován vývoj politické situace ve Spojených státech.

Anne Applebaumová

Anne Applebaumová

Americká novinářka a spisovatelka. Věnuje se problematice sovětského Ruska a východní Evropy.
V roce 2004 získala Pulitzerovu cenu za knihu Gulag: A History, o osm let později získala National Book Award za knihu Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe, 1945-1956.

Knihu uzavírá částečně optimisticky laděná kapitola Nekončící dějiny, v níž autorka vyslovuje velkou důvěru v mladou generaci, přičemž však vidí dvě varianty budoucího vývoje: Buď už je tato mladá naděje odsouzena k zániku a svět směřuje k anarchii a tyranii, anebo nastane jakési spojenectví těch sil, jež autorka pociťuje jako pozitivní – a to dokáže při „cestě temnotou“ odolat všemu zlému.

Zdá se, že Anne Applebaumová, jakkoli připouští i první možnost, je plně přesvědčena o té druhé.

Radioknihu můžete od 22. listopadu poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio