Analytik Pojar: Novou izraelskou vládu spojuje odpor k Netanjahuovi. Stability se Izraelci nedočkají

3. červen 2021

Těsně před vypršením konečného termínu oznámily opoziční síly v Izraeli, že se dohodly na vládě, která může ukončit éru Benjamina Netanjahua. Členem nového kabinetu má být vůbec poprvé i arabská strana a v premiérském křesle by se měli střídat Naftali Bennett a Jair Lapid. „Pravděpodobně je hotovo, ale hlasování teprve proběhne a koalice se nyní opírá o většinu jednoho poslance,“ shrnuje bezpečnostní analytik a prorektor vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Pokud v čele Izrele skutečně stane navrhovaná koalice, bude to pro zemi velká změna, hodnotí novinářka Natasha Dudinski. „Je ale otázka, zda tato vláda přežije. Hlavním sjednocujícím faktorem je totiž velký odpor vůči Netanjahuovi.“

Čtěte také

Dudinski nicméně doufá, že touha uzavřít kapitolu premiéra přezdívaného Bibi bude dostatečnou motivací ke kompromisům nastupujícího kabinetu. To, po čem občané touží, je totiž zejména stabilita.

„Izraelská společnost sice touží po stabilitě, ale volí tak, že není možné sestavit stabilní vládu,“ glosuje Pojar. Dává však za pravdu novinářce v tom, že hlavním tmelícím prvkem koalice je osoba Benjamina Netanjahua.

Pokud tato vláda vznikne, tak bych si vsadil, že nebude řádně vládnout čtyři až pět let.
Tomáš Pojar

„Pokud tato vláda vznikne, tak bych si vsadil, že nebude řádně vládnout čtyři až pět let, ale budou předčasné volby – zhruba za rok a půl nebo dva.“

Tak či onak, změna v politickém vedení země podle bezpečnostního analytika v zásadě nepřinese nic nového. „Je potřeba hlavně rozhodnout o rozpočtech, protože Izrael žije dlouhodobě v provizoriu.“

Arabové ve vládě

Historickou účast arabské strany ve vládní koalici umožnil rozkol v jednotné arabské alianci, vysvětluje vedoucí Centra pro studium Blízkého východu při Metropolitní univerzitě Praha Břetislav Tureček.

Hosty byli:
Štěpán Macháček, blízkovýchodní zpravodaj, Český rozhlas
Natasha Dudinski, režisérka, novinářka v Izraeli
Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik, prorektor vysoké školy CEVRO Institut, bývalý velvyslanec v Izraeli
Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha

„Teď se odtrhla frakce Ra'am. A argument této strany bylo: ‚Konečně nám to něco přinese‘,“ říká host Speciálu Jana Bumby s tím, že Arabové si svou podporu nechají takříkajíc zaplatit.

Arabský sektor je totiž silně podfinancován a není mu věnována zdaleka taková péče jako sektoru židovskému. Příkladem nerovného přístupu může být třeba znevýhodnění při nakupování půdy nebo méně pracovních příležitostí ve státní správě, uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.