I kdyby Izrael vedl stoprocentně obrannou válku, pořád nese odpovědnost za civilisty v Gaze, míní Tureček

24. květen 2021

11denní boje mezi Izraelem a Palestinou skončily s tím, že se obě strany prohlásily za vítěze. Hamás uvedl, že má od Izraele slib ukončení další agrese ve východním Jeruzalémě. To Izrael popírá a tvrdí, že výrazně oslabil vojenskou sílu Hamásu. Kdo je zde skutečným vítězem a kdo poraženým?

Diplomata a bezpečnostní expert Tomáš Pojar

„Konflikt jasného vítěze nemá. Ještě uvidíme, kdo zvítězil víc, a kdo míň, protože není jeden vítěz a druhý poražený,“ říká v Pro a proti bezpečnostní analytik a vysokoškolský pedagog Tomáš Pojar.

Novinář a vysokoškolský pedagog Břetislav Tureček věří, že příměří přišlo poté, co se podařilo najít vhodný argumentační model. „Takový, aby se za vítěze mohly označovat obě strany, jen proto se už nebojuje.“

Střílet začal Hamás

Pojar podporuje vyvěšování izraelských vlajek, jako symbol podpory židovského státu. „Je jednoznačné, kdo dřív  v tomto konkrétním střetu války vstoupil. Byl to Hamás, který první začal ostřelovat území Izraele, nikoliv Izrael území Gazy.“

Čtěte také

„Složitější je otázka, jak spirála násilí dál eskalovala. S ohledem na jiné potyčky na celém izraelsko-palestinském území. Prvopočátek nenajdete, protože můžete jít ještě hloub a dál. Tentokrát ale byly vlajky vyvěšeny správně,“ myslí si analytik Pojar.

Pedagog a bývalý blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlas Tureček namítá, že před rokem jsme se mohli ptát, proč se nevztyčují vlajky palestinské. Když se Izrael rozhodl postavit byty pro další tisíce osadníků na okupovaných územích, která ani sám nepovažuje za vlastní.

Izraelská vlajka na zamini? 

„Proč se česká diplomacie, která vyzývá k dodržování lidských práv ve světě, tehdy neozvala? Dnes někdo izraelskou vlajku vyvěsí z přesvědčení, někdo kvůli politickým bodům. Pokud vlajka cizího státu visí na našem ministerstvu zahraničí, nebo si ji na facebookové profily dávají vysocí státní úředníci, přijde mi to až nevkusné,“ domnívá se Tureček.

Vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha Břetislav Tureček

Podle Pojara je ale třeba zmiňovat prohřešky Palestinců, nejen Izraelců. „To je jako bavit se, co bylo dřív, jestli vejce, nebo slepice a kdo si začal. Ostatně spor o vystěhovávání vede do roku 1864, a to s ohledem na vlastnictví konkrétních domů a půdy.“

„Pokud budeme říkat, že výstavba bytů na sporném území, nebo demonstrace, která se vymkla kontrole je to samé, jako ostřelování civilního obyvatelstva tisíci raket, tak je to cesta do pekel,“ varuje Tomáš Pojar.

10 tisíc uprchlíků

Území Gazy je blokováno ze země, z moře, ze vzduchu a jeho blokáda trvá asi 15 let, dodává Tureček. 

Čtěte také

„Je to nesmírně hustě zalidněné a chudé území, kde má jakýkoli zásah do infrastruktury obrovský dosah.“

„Do Gazy zase najíždějí stovky kamionů humanitární pomocí, 10 tisíc lidí muselo opustit své domovy. My tu počítáme, kolik Izrael zasáhl teroristů, a úplně stranou se odsouvá dopad na místní obyvatelstvo. I kdyby to byla 100% spravedlivá obranná válka ze strany Izraele, tak má tato země odpovědnost za způsob vedení války směrem k civilistům,“ konstatuje Břetislav Tureček.

Celé Pro a proti, které moderoval Petr Dudek, najdete v audiozáznamu.

Související