Americký středoškolák vytvořil už loni v prosinci stránku, která sleduje šíření nemoci covid-19

27. březen 2020

Sedmnáctiletý Avi Schiffmann ja autorem stránky, která sleduje aktuální informace o šíření nákazy novým koronavirem. Každou minutu aktualizuje informace z oficiálních zdrojů jednotlivých zemí. Jeho web už navštívily miliony lidí.

Prezident Donald Trump minulý týden prohlásil, že americká vláda o vážnosti nákazy dlouho nevěděla a Čína měla o situaci informovat svět mnohem dříve. Už během Vánoc 2019 ale vznikla webová stránka nCoV2019, jejím autorem je sedmnáctiletý Avi Schiffmann.

Čtěte také

Cílem autora bylo vytvořit co nejpřehlednější souhrn, který bude mapovat aktuální počty nakažených. V době vzniku stránky byla nákaza novým typem koronaviru hlášena jen v pevninské Číně.

Tento nástroj automaticky čerpá data z vybraných webů (web-scraping) a aktualizuje je. Zdroji jsou oficiální a veřejně dostupná data. Stránka je čerpá například od Světové zdravotnické organizace, amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a od ministerstev zdravotnictví jednotlivých zemí.

Mapová vizualizace dat zveřejněných na stránce nCoV2019

Informace zahrnují aktuální počet zasažených států, čísla o potvrzených případech nákazy a úmrtí i o vážných případech. Stránka ale sleduje také počty vyléčených lidí.

Jedná se o dynamický informační zdroj, středoškolákovi se totiž podařilo snížit dobu aktualizace z původních 10 minut na 1 minutu. Do konce tohoto týdne by měl vylepšit interaktivní mapu, která je na webu dostupná.

Reagoval jsem na emaily, ve kterých si lidé stěžovali, že je stránka příliš negativní. Zařadil jsem proto i informaci o počtu vyléčených, abych lidem dal více naděje. Tento údaj teď můžete sledovat u každé země. 


Avi Schiffmann

Autor stránky pracuje na zpřístupnění dat, která budou podrobně sledovat i pozitivní vývoj.

Čtěte také

„Stoprocentně účinná léčba sice neexistuje, ale pracuje se na preventivních opatřeních,“ říká Schifmann. „Chci sledovat postup i v této oblasti a také sledovat, v jaké fázi jsou klinické testy.“

Drobnosti, které usnadní život

Firmy zdokonalují informační zdroje, ale také se soustředí na usnadnění současných problémů každodenního života. Americká společnost například přišla se zařízením, které pomáhá dezinfikovat mobilní telefony. Na nich se viry drží poměrně dlouho. Další firma pak vynalezla speciální senzor, který lidem pomáhá detekovat změny zdravotního stavu. Získaná data je pak možné konzultovat na dálku se svým lékařem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.