Psychologové online pomůžou nakaženým vyrovnat se s obavami okolí i se strachem o vlastní rodinu

27. březen 2020

Psychika se s vědomím, že jsem nakažený, vyrovnává postupně. Psychologové nabízejí pomoc anonymně a bezkontaktně po internetu. Ministerstvo zdravotnictví zakázalo zveřejňování jmen nakažených v rámci jednotlivých obcí. Pod velkým tlakem jsou rodiny zdravotníků a dalších lidí, kteří se s nemocí setkávají bezprostředně.

Pro lidi, kteří zjistili, že jsou nakaženi nemocí COVID-19, je tato situace psychicky náročná. Mohou ji ještě ztížit odsuzující reakce okolí. Během karantény ale nakažení mohou vyhledat psychologickou pomoc prostřednictvím telemedicíny.

Čtěte také

Podle Ministerstva zdravotnictví mohou hygienické stanice uvádět počet nakažených pouze v rámci okresu, nikoliv na úrovni obcí. Psychologové říkají, že zveřejňování takových informací by mohlo vést k šikaně a stigmatizaci nakažených lidí. I tak jsou v tu chvíli v psychicky nelehké situaci.

Příkladem může být jedna menší jihočeská obec, ve které unikla informace, že jeden z obyvatelů je virem nakažen. Obecní úřad musel zodpovídat řadu dotazů a na základě informací, které občané publikovali na na sociálních sítích, infikovaný muž svou identitu sám zveřejnil. Chtěl emotivní situaci uklidnit.

Pacient nakažený nemocí COVID-19 reagoval na situaci ve vesnici

Psychika nakaženého se s tímto faktem vyrovnává postupně. Podle Ivy Poláčkové Šolcové z Psychologického ústavu Akademie věd jsou fáze vyrovnání se individuální, ale zpravidla nejprve přijde šok, poté negace. Často ji doprovází popírání faktu a snaha odůvodnit, že k nákaze nemohlo dojít nebo že se test mýlí. Pak může následovat vztek a pocit křivdy, že právě dotyčný se nakazil. Poté konečně přichází vyrovnání se se situací a její přijetí. V tu chvíli musíme dát prostor všem vyjmenovaným emocím.

V náročné nejistotě žije mnoho rodin

Informace o pozitivním výsledku může vést i k úlevě. Podle psychologů je totiž nejistota a čekání výsledek psychicky často náročnější. Pro nakažené je náročné především vědomí, že mohou nakazit i rodinu či lidi, se kterými sdílí domácnost.

Čtěte také

Psychicky obdobně náročnou situaci prožívají rodiny zdravotníků a dalších lidí, kteří jsou v první linii. Obávají se o zdraví svých blízkých a sami jsou navíc vystaveni stejně vysokému riziku nákazy. V této situaci je zásadní přijetí rizika a vzájemná podpora. Pomoci může vědomí, že většina případů nákazy nemá závažný průběh.

Psychologická pomoc online

Odborníci nabízejí bezkontaktní psychologickou pomoc na internetu, jedna z platforem poskytuje půlhodinovou krizovou intervenci zdarma.

Stačí se přihlásit na naší platformu a zapsat se na jedno ze sezení, která jsou na každý den vypsána. V danou hodinu člověk bude komunikovat s naším terapeutem pomocí audia, videa nebo chatu. V současnosti máme k dispozici asi 60 terapeutů a dobrovolníků.


Chádi El-Moussawi, zakladatel Terap.io

Psychologickou pomoc nabízí telefonicky v také Národní ústav duševního zdraví. Je k dispozici jeho pacientům i veřejnosti. Díky vzdálené komunikaci je v současnosti možné nabídnout pomoc až v 70 % nutných případů.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.