Alternativu pro Německo zasáhl skandál s financováním. Šéfce poslanců hrozí konec úspěšné kariéry

24. listopad 2018

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) dlouho tvrdila, že se zásadně liší od dosavadních politických stran fungujících v údajném „kartelovém systému“. V souvislosti s aktuálním skandálem týkajícím se sponzorských darů se tato protiimigrační partaj i její vedení mohou začít otřásat v základech.

Píše to německý magazín Der Spiegel.

Celý případ se má týkat Brigitte Hingerové, která se v jednom z okresních sdružení AfD stará o stranickou pokladnu. Od léta 2017 Hingerová zpracovala dva velké dary straně v celkové hodnotě téměř 300 tisíc eur. Jedná se o největší finanční položky, které dosud němečtí pravicoví populisté obdrželi.

Příznivci AfD v Berlíně demonstrovali proti migraci. Jejich odpůrců bylo pětkrát víc

Demonstrace příznivců Alternativy pro Německo v Berlíně

Tisíce lidí se v neděli sešly v Berlíně na demonstraci na podporu pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), která je v současném Bundestagu nejsilnější opoziční stranou. Na 20 tisíc Němců ale rovněž dorazilo na protidemonstraci. Byli mezi nimi například členové antifašistických či prouprchlických organizací nebo skupin podporujících práva LGBT komunity.

Minimálně jeden z darů prý směřoval přímo pro Alici Weidelovou, která stála v čele kandidátky Alternativy pro Německo v loňských parlamentních volbách. V současnosti v Bundestagu předsedá poslanecké frakci partaje. Nicméně zdá se, že zmíněné obnosy straně přišly ze zahraničí prostřednictvím nastrčených osob.

Předseda zuří

AfD proto čelí možnému postihu v podobě pokuty, která může dosáhnout stovek tisíc eur. Výsledkem je ale i skandál, jenž se týká nejvyšších politických pater Alternativy pro Německo.

Pro samotnou Weidelovou může dokonce znamenat předčasný konec dosud velmi úspěšné politické kariéry. Její spojenci se k ní teď přestávají znát, včetně těch nejmocnějších, všímá si Der Spiegel. Nejvýznamnější je podle něj ztráta přízně samotného Alexandera Gaulanda, jednoho se dvou spolupředsedů AfD. Ten s Weidelovou zároveň spolupracuje při vedení stranické parlamentní frakce.

Němci s jiným názorem než Merkelová byli označeni za populisty. V Chemnitzu to jen vybublalo, tvrdí expert

Protesty v saském městě Chemnitz

V Saské Kamenici, tedy v německém Chemnitzu, snad mají proběhnout další demonstrace. Začaly koncem srpna s vraždou místního obyvatele. Podezřelí jsou cizinci. 

V kuloárech zaznívá, že Gaulanda přivádí až k zuřivosti neúspěšná a chvílemi až směšná snaha Weidelové skandál vysvětlit, podotýká německý magazín. Jeho zdroje uvádějí, že jeden z nejmocnějších mužů Alternativy pro Německo údajně zvažuje postavit se dosavadní politické hvězdě otevřeně.

V tom prý Gaulandovi brání jen taktické úvahy vzhledem k možným dopadům na celou partaj. Pro AfD totiž skandál týkající se finančních darů může znamenat katastrofu.

(Ne)zkorumpovaní

Alternativě pro Německo zatím neuškodily rasistické komentáře členů jejího vedení ani jiné porušování norem, které v německém veřejném prostoru dosud byly tabu. Je tomu tak zřejmě proto, že příznivci Alternativy přesně vědí, jaká jsou její názorová východiska.

Čtěte takéPoslanec německé AfD přiznal, že rozesílal fotografie s nacistickou tematikou

Straně doposud neuškodily ani pochybné zdroje, ze kterých financovala svou kampaň včetně volebních letáků, plakátů a billboardů. V případě nejnovější velké aféry ale platí, že je v ohrožení obraz Alternativy pro Německo coby nezkorumpované čerstvé síly stojící mimo dosavadní, údajně prohnilý systém.

Formace ve svém stranickém manifestu uvádí za nezbytnou přísnou reformu pravidel pro finanční dary politickým stranám tak, aby byla regulace „přísnější a odolnější vůči korupci“. Ovšem teď se jedna z nejvýše postavených činitelek Alternativy pro Německo zaplétá do klasického finančního skandálu.

Případ ještě bude mít zcela jistě další vývoj. „Už teď je ale jisté, že jediné, co o anonymních zahraničních dárcích AfD víme je, že mají spoustu peněz nejasného původu,“ uvádí německý magazín Der Spiegel.

Spustit audio

Související