Alkohol už ochutnala většina 13letých dětí, konopné látky opakovaně užívá přes 60 tisíc mladistvých

12. srpen 2021

V užívání návykových látek jsou naše děti na předních místech evropských statistik. Alkohol už ochutnala většina 13letých dětí. „Jde sice o stádia ochutnávání, bohužel se tak ale většinou děje rukou vlastních rodičů,” říká předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Čtěte také

Podle Šebkové se v chování dětí odráží celospolečenské vnímání alkoholu, který lidé nepovažují za návykovou látku a je k němu vysoká tolerance.

Děti a mladiství zkoušejí i marihuanu a podle odborníků roste i zneužívání léků na předpis. Jak vyplývá z dat Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách či z dat Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti, konopné látky opakovaně užívá přes 60 tisíc mladistvých. Nejvíc ale pijí alkohol, a to až 300 tisíc z nich.

„Dítěti alkohol nepatří, není dobré říkat, že si má na něj zvykat co nejdřív, protože pak už to tak nebude vadit. To není možné,” uvažuje Šebková.

Bylo to šílené

Počet dětí, které užívají alkohol, byl vysoký léta, lékařům ale chyběla přesná čísla. První studie proběhly až v polovině 90. let. „Studie neuvěřitelně upřesnily naši znalost o tom, jak je problém rozšířený v populaci,” říká přednosta Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Miovský.

Čtěte také

„Na to, abych v roce 2015 rozjel naši dětskou ambulanci, jsem musel udělat se svým týmem dva výzkumy. Sbírali jsme data na pražské a středočeské úrovni, abychom věděli, kolik je výjezdů k opilým dětem a kolik jich musí distribuovat do pražských nemocnic. To číslo bylo impozantní, bylo to šílené,” vzpomíná. 

Boom v covidové pandemii zaznamenávají i zdánlivě méně nebezpečné nelátkové závislosti. Nárůst závislostního chování při sledování mobilních telefonů, tabletů, internetu nebo sociálních sítí, a s nimi spojených problémů jako je třeba nadváha u dětí, sledují i odborníci v terénu.

Závislost na internetu

„Uvidíme, jestli prázdniny dokážou děti zase z virtuálního světa vyvést. Spousta z nich má totiž v digitálním prostředí své party a své vrstevníky. Uvidíme, nakolik budou chtít jít za těmi opravdovými lidmi,“ doplňuje Tomáš Jandáč z Kliniky adiktologie. 

Přímo v ordinacích zaznamenávají některé projevy závislostního chování pediatři. Mnozí z nich už dělají s dětmi a dospívajícími screening, který by jim měl rizikovost případného nadužívání nebo závislosti pomoci posoudit.

„Na základě toho, co nám to dítě nebo dospívající řekne, vyhodnocujeme situaci, jestli je ještě v pořádku. Pokud to tak je, musíme ho posílit v jeho postoji pochválit a dát mu najevo, že mu držíme palce. Pokud u něj už ale známky experimentování, nebo škodlivého užívání, jsou, máme určité doporučení, jakým způsobem s tím dál pracovat. Kdy se obrátit na specialisty a podobně,” uzavírá předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Celý příspěvek najdete v audiu.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související