České děti pijí alkohol už v jedenácti letech. Společnosti, učitelům ani rodičům to moc nevadí, říká psycholožka

17. únor 2021

„Rodiče často věnují velkou pozornost tomu, aby jejich dítě nebralo drogy. Přitom právě alkohol je tou první drogou, se kterou přijdou do styku, a to už kolem jedenáctého dvanáctého roku,“ říká psycholožka Ilona Preslová, která se dětskému pití věnuje. Podle statistik začínají české děti pít jako jedny z prvních v Evropě – už kolem jedenáctého roku.

Mají české děti problémy s pitím alkoholu? „Problém je spíš to, že s dětskými pitím nemá problém společnost, škola ani rodiče,“ říká Preslová. Česká společnost je podle ní k alkoholu velmi tolerantní, a to i případě, kdy ho pijí děti. „Tolerance společnosti se projevuje třeba na rodinných oslavách. Ty se skoro nikdy neobejdou bez alkoholu a dospělým často přijde trochu roztomilé dítěti nalít. Nebojíme se toho,“ popisuje psycholožka.

Ilona Preslová

Rodiče podle Preslové na chuť alkoholu děti systematicky připravují. „Dělíme se s nimi o nealko pivo u oběda, kupujeme jim vlastní dětská šampáňa, dáváme dětem líznout pěny a považujeme to za velikou legraci,“ popisuje Preslová.

Děti jsou teď podle ní mnohem víc vystaveny pohledu na naše každodenní fungování. „Mám klientky-matky, kterým najednou přijde divné, jak často je jejich děti vidí se sklenicí vína v ruce,“ dodává psycholožka. U starších dětí je podle ní potřeba nepodceňovat, jak a s kým tráví volný čas. „Znát kamarády svých dětí je k nezaplacení. A zakazovat teenagerovi alkohol? Těžko budeme říkat něco, když děláme něco opačného. Je skvělé otevřeně říct, z čeho máme jako rodiče strach a proč.“

K čemu je dobré, aby si rodiče vyzkoušeli abstinovat? Jak o alkoholu s dětmi mluvit a kdy začít? A jak poznáme, že má dítě s pitím problém? Pusťte si Houpačky s Ilonou Preslovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.