Alice Rühle-Gerstelová: Pražský exil Hanny Aschbachové

6. duben 2017

Prozaička, feministka a psycholožka Alice Rühle-Gerstelová se narodila roku 1894 do německo-židovské továrnické rodiny v Praze. V době první světové války působila jako zdravotní sestra.

POSLOUCHEJTE RADIOKNIHU >>

V letech 1917 až 1921 studovala literaturu a filozofii v Praze a Mnichově. V Německu se seznámila se svým budoucím mužem Otto Rühlem. S ním se roku 1932 vrátila do Prahy, kde našla práci jako redaktorka Prager Tagblattu. Tady opět potkala své staré přítelkyně Milenu Jesenskou nebo Jarmilu Ambrožovu a navázala nové kontakty se spisovatelem Hugo Sonnenscheinem a dalšími.


Z knihy čte Eva Novotná v režii Hany Mikoláškové. Četbu v roce 2008 připravil pro rozhlas Ivan Němec.

V roce 1936 následovala svého muže do mexického exilu, kde pracovala jako žurnalistka a překladatelka a spřátelila se s Fridou Kahlo, Diegem Riverou a Lvem Trockým. Když Otto Rühle v červnu 1943 zemřel, zvolila dobrovolnou smrt.

Alice Rühle-Gerstelová je autorkou dnes již téměř zapomenuté, na svou dobu ovšem průlomové sociologické sondy Ženský problém současnosti.

Své zkušenosti z pobytu v Praze ve 30. letech 20. století zachytila v částečně autobiografické próze Pražský exil Hanny Aschbachové. Román vypráví o postupném rozchodu německé intelektuálky z měšťanské rodiny se stalinistickým komunismem.

Malú Block, Frida Kahlo del Rivera a Diego Rivera (1932)

V jeho ohnisku není velká politika, ale každodenní život ženy v emigraci. Hlavní hrdinka utíká z hitlerovského Německa a po příchodu do Prahy řeší stejné problémy jako ostatní emigranti: shání ubytování, práci, peníze.

V románu jsou zachyceny politické reálie z Československa let 1934 až 1936, hlavně z pražské levicové scény. Na jaře 1936, kdy je její ilegální pobyt vyzrazen, opouští hrdinka Prahu a odjíždí do Rakouska.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.