Alexandr Mitrofanov: Sobotka vrátil úder na svém území

1. duben 2016

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vystoupil včera v rámci pracovní cesty do Spojených států amerických v Brookings Institution na téma Výzvy pro budoucnost EU: středoevropský pohled. Zdálo by se, že jde o běžnou premiérovu aktivitu v cizině. Ale tentokrát tomu tak nebylo.

Sobotka vedl na dálku dialog s českou veřejností a českým prezidentem. Veřejnost měla postřehnout naprostou neshodu s hradními postoji k základním zahraničněpolitickým a bezpečnostním hodnotám naší země.

Odmítnutí Miloše Zemana jako mluvčího České republiky procházelo celým Sobotkovým projevem. Hned v úvodu prohlásil, že je stále inspirován některými myšlenkami Václava Havla. V podání Hradu jsou ovšem lidé, kteří Havlův odkaz uznávají, opovrženíhodným kalem společnosti (viz četné výroky mluvčího Ovčáčka).

Všimněte si dále uspořádání závažnosti evropských výzev v Sobotkově podání. Zemanova stupnice je totiž přesně obrácená. Cituji premiéra: „Evropa dnes bojuje s problémy na mnoha frontách – byla to řecká dluhová krize, byla to ilegální anexe Krymu a vojenská destabilizace východní Ukrajiny, občanská válka v Sýrii, Islámský stát, tím inspirovaný terorismus a také migrační a uprchlická krize.“

Čtěte také

Celoevropská spolupráce je jedinou volbou, prohlásil Sobotka. Podle něj žádný evropský stát není dnes schopen úspěšně čelit výzvám a úkolům, které před námi stojí, a žádný evropský stát není schopen je řešit izolovaně. Zeman ve zcela opačném gardu v čínské státní televizi oznamoval na východ, že Česko již není pod tlakem EU a je nezávislé.

Zeman se také před Číňany holedbal, že Česko není pod vlivem USA. Ruský oficiální vládní deník Rossijskaja gazeta z toho udělal bombastický článek s jásavým titulkem Česko oznámilo, že opouští vliv USA.

Smršť česko-čínských smluv, inscenovaná v uplynulých dnech prezidentem Zemanem v retro-kulisách tak věrných, že by je líp nesvedli ani v Barrandovských ateliérech, cílila na specifické publikum

Je to pochopitelné. V Rusku platí, že země je Vladimir Putin. V Česku se Miloš Zeman nerovná celá země. Proto Sobotka sdělil: „Strategické partnerství EU a USA musí být prohlubováno a mělo by zasahovat i do dalších oblastí politiky, nejen do obrany a bezpečnosti.“

Daly by se najít také další premiérovy výroky, v nichž polemizuje s prezidentem. Proč je ale nepronesl doma, ale počkal si na chvíli, kdy bude na území Spojených států? Protože tam se cítí jako politik vyznávající západní hodnoty mnohem volněji než ve své vlastní zemi, natož ve své straně.

Čtěte také

Sobotka ve studené občanské válce o další osud české politiky, kterážto válka mnohem víc vyhovuje Zemanovi, bojuje na opačné straně než prezident s jeho ruskými a čínskými spojenci. Musí se ale cítit tu jako partyzán, tu dokonce jako špión, který operuje v srdci nepřátelských sil, dokáže pro jejich porážku udělat hodně, nesmí se přitom však ani za cenu krvavých kompromisů prozradit.

Viděno z této pozice promluvil český premiér ve Spojených státech, protože je to jeho území. Odpovídá to některým výhrůžkám, že prý zrazuje národní zájmy. Vyhrožují totiž lidé, kteří jsou doma úplně jinde. Geograficky, mentálně, civilizačně.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio