Alexandr Mitrofanov: Silvestr v Rusku a Putin - zbožštění i výsměch

4. leden 2019

Rok 2019 vítali v Rusku nejen v soukromí, ale také veřejně v různých médiích.

Alexandr Mitrofanov: Rusové cítí sociální napětí a netroufnou si plánovat budoucnost

00583955.jpeg

V Rusku začínají být populární sociologické průzkumy a názory sociologů a politologů víc než kdykoli v předchozích letech. Lze to vysvětlit všeobecně sdíleným pocitem, že země vstupuje do období nestability, přičemž vývoj a finále tohoto procesu nejsou široké veřejnosti vůbec jasné.

Nejdále od sebe byly dva silvestrovské večery jednak v televizi Rossija 1, jednak na rádiu Echo Moskvy, které tento pořad vysílalo i jako video na YouTube.

Televizní diváci slyšeli melodie staré 50 i více let, k nimž byly vyrobeny nové texty. Viděli tanec tří měn, rublu, dolaru a jüanu, v němž velký ruský rubl porazil všechny valuty světa. Trio Kostěj Nesmrtelný, děda Mráz a baba Jaga předvedlo číslo, které mělo přesvědčit obecenstvo, že skutečný život začíná až poté, co se člověk stane pracujícím důchodcem.

Na scéně se také objevila Theresa Mayová, která se snažila tančit vedle šéfa baletu Velkého divadla, ale pohořela a uznala prvenství ruské školy. Donald Trump s deštníkem v ruce zazpíval a sdělil, že show must go on. Děj končil pár minut před půlnocí sborovým zpěvem, v němž zaznělo, že nyní všichni budou poslouchat Slovo Vladimira Putina.

Alexandr Mitrofanov: Putin může za všechno, myslí si více než polovina Rusů

Vladimir Putin

Z Ruska přicházejí stále nové informace o zhoršování nálady lidí. Dnes už nejde o střední vrstvu, která se stala hlavním aktérem velkých demonstrací především v Moskvě před sedmi lety.

Ve stejnou dobu se v malém studiu Echa Moskvy střídali básníci, zpěváci a vypravěči. Mladý básnický pár (16 a 17 let) přijel až ze sibiřské Ťumeně. Setkání moderoval známý literát a publicista Dmitrij Bykov, který po třech hodinách poznamenal: „Nejvíc se mi líbí, že vás nemusíme bavit, bavíte se sami.“

Své básně recitovali mladí i velmi mladí autoři. Mně vyrazila dech 24letá Natálie Kosjakinová z Voroněže, jejíž verše ukazují obrovský talent. Také zazněla díla Daniila Charmse, ale i Nikolaje Někrasova. Na závěr zazpívali House of the Rising Sun.

Největší rozdíl mezi loajální a svobodnou oslavou byl ale patrný na vztahu k Putinovi. Na Echu Moskvy poprvé přečetl úryvky ze své nové hry Uvidět Salisbury známý satirik Viktor Šenderovič. Je to fantasmagorie vycházející z toho, že Petrov a Boširov byli skutečně gayové, kterým však ruští tajní vsugerovávají, že jsou vrazi z GRU.

Pořád ve střehu

Přeložil jsem část rozhovoru tajemné postavy, která si říká buď Skvorcov (tedy Špaček), nebo Vorobjov (tedy Vrabec), s Boširovem. Posuďte sami:

Boširov: Kdo jste?

Špaček (Vrabec): Už jsem to říkal. Jmenuji se Špaček. Nebo Vrabec…

Libor Dvořák: Novoroční poselství Vladimira Putina

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl na přelomu roku tradiční novoroční projev. Vyzval v něm k milosrdenství a duševní štědrosti.

Boširov: Jakou máte hodnost?

Špaček (Vrabec): Žádnou. Jsem prostě Šéf.

Boširov: Ten nejvyšší?

Špaček (Vrabec): Ano. Nejvyšší z nejvyšších.

Boširov: Co ale Putin?

Špaček (Vrabec): Děláte si legraci? Putin jenom plní úkoly. Jako všichni. Ve skutečnosti pochází z inteligentní rodiny. Jeho pravé jméno je Averbuch. Podstoupil plastiku a změnu IQ.

Boširov: Panebože…

Špaček (Vrabec): Upravili mu tvar nosu. Očička vyrobili nová. Však jste viděl jaká. Nasadili jsme ho do mocenských struktur, přinutili jsme ho, aby kradl humanitární pomoc, kamarádil s bandity, válčil s jinými zeměmi. Strašně se tím trápí, to mi věřte. Zkoušel i utéct.

Alexandr Mitrofanov

Boširov: Jak utéct?

Špaček (Vrabec): Přes Borovickou bránu (Kremlu – pozn. překl.). Jednou v noci pláchl, chytili ho až na Ostožence (ulice v Moskvě – pozn. překl.). Museli ho zmlátit. Jako že to pochopil, ale člověk musí být stejně pořád ve střehu. Nebudete mi věřit, jak je těžké tohle všechno udržet pod kontrolou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.