Libor Dvořák: Novoroční poselství Vladimira Putina

2. leden 2019

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl na přelomu roku tradiční novoroční projev. Vyzval v něm k milosrdenství a duševní štědrosti.

Rusové by podle něj měli čelit výzvám nadcházejícího roku společně jako silný a jednotný tým, na pomoc za zahraničí spoléhat nemají.

Libor Dvořák: Rusko 2018 - novičok, Putin a penzijní reforma

Vladimir Putin

Letošní rok byl na události bohatý samozřejmě také v největší zemi světa, tedy v Rusku. Události to ovšem většinou byly znepokojivé až velmi znepokojivé a zasáhly nejen Ruskou federaci samotnou, ale do té či oné míry také její blízké i vzdálenější okolí.

Rusko podle Putina čeká v roce 2019 mnoho výzev v ekonomice, vědě a technologiích, vzdělávání, kultuře i v dalších oblastech. K tomu, aby země směřovala k lepšímu, je potřeba, abychom byli jednotní, zdůraznil prezident. „Dokázat to můžeme jen společně. Pomocníky jsme nikdy neměli a mít nebudeme,“ prohlásil.

Faktem je, že právě tato pasáž zaujala světová média ze všeho nejvíc. Zaznívá z nich nejen tradiční furiantství ruského prezidenta, ale i neochota uznat, jakou obrovskou materiální a vojenskou pomoc někdejšímu Sovětskému svazu poskytli západní spojenci, především pak Spojené státy a Velká Británie.

V britském případě ostatně Rusko rádo zapomíná na to, že právě ostrovní říše na počátku 40. let vzdorovala hitlerovskému nebezpečí úplně sama a Rusům tak poskytla více času na válečné přípravy – byť ty se nakonec ukázaly naprosto nedostatečné. Totéž – i když v podstatně menším měřítku – platí i o západní pomoci postsovětskému Rusku v 90. letech minulého století.

Rusko-americké sblížení?

Ale vraťme se k poselství. Ruským občanům v něm Putin popřál hodně radosti a blahobytu a celé zemi pak mnoho úspěchů a prosperitu. A právě tady to zřejmě nebude snadné: ruským občanům sice příjmy nominálně porostou, ale už teď je jasné, že kupní síla obyvatelstva se bude snižovat.

Libor Dvořák: Rusko má možná zbraně, jaké nemá nikdo na světě, uvedl Putin

Vladimir Putin

Tři hodiny 43 minuty, tak dlouhá byla letošní bilanční mezinárodní tisková konference ruského prezidenta Putina.

Za to může nejen zvýšení DPH z 18 na 20 procent, ale kupříkladu i zvýšení některých nepřímých daní, další oslabování rublu a stejně tak nepříjemné zdražování pohonných hmot. Jejich cena se sice do pololetí zvedne v přepočtu jen asi o korunu a něco, ale když se to všechno posčítá, nejsou nejbližší perspektivy prostých Rusů právě růžové.

Když už jsme u těch novoročních poselství, připomeňme možná ještě jedno: Rusko je podle něj připraveno k dialogu se Spojenými státy o „rozsáhlé agendě“. Putin zdůraznil, že rusko-americké vztahy jsou nejdůležitějším faktorem zajištění strategické stability a mezinárodní bezpečnosti, a potvrdil, že „Rusko je otevřené dialogu s USA o tom nejširším okruhu otázek,“ oznámil úřad ruského prezidenta.

Před rokem Putin poslal Trumpovi obdobné novoroční přání, ve kterém napsal, že se těší na rok „spolupráce“ mezi oběma zeměmi, poznamenává televize CNBC.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Konstatovala přitom, že posledních dvanáct měsíců probíhalo ve znamení intenzivního vyšetřování údajných zásahů Ruska do voleb v USA z roku 2016 i Trumpovým výrazným odklonem od předchozí americké zahraniční politiky na Blízkém východě a v Evropě, což jsou dvě oblasti, na něž se Putin nyní zaměřuje. V každém případě jsou i tady případné vyhlídky na nějaké rusko-americké sblížení hodně mlhavé.

Spustit audio