Alexandr Mitrofanov: Putin zahájil trolling Zelenského. Ten je ale zběhlejší

3. květen 2019

Po zvolení nového ukrajinského prezidenta přicházely do Kyjeva gratulace z různých zemí světa. Nikoli však z Ruska.

Vladimir Putin se nechal slyšet, že Volodymyru Zelenskému ke zvolení popřeje, až uvidí, co je to za politika a jaké jsou jeho skutky. Jenže Zelenskyj zatím žádné skutky z definice vykonat nemůže, protože jeho inaugurace se bude konat až za několik týdnů. Zato se Putin činit může a také se činí.

Libor Dvořák: Putin a ruské občanství pro všechny Ukrajince

Vladimir Putin

Snaha ruského prezidenta Vladimira Putina o destabilizaci situace na Ukrajině, která si minulou neděli zvolila nového prezidenta, je zcela evidentní.

Jako spouštěč k jeho krokům mohla posloužit Zelenského slova v prvním povolebním projevu, kdy oslovil postsovětské země a řekl: „Dívejte se na nás! Všechno je možné!“ Ruská hlava státu přece chce, aby bylo možné jen to, co sama povolí.

A tak zahájila trolling ukrajinského prezidenta. První Putinův výnos se týkal zjednodušeného poskytnutí ruského občanství obyvatelům separatistických oblastí na ukrajinském Donbasu. Zelenskyj se hned ozval v sociálních sítích. Tím se zásadně liší od Putina, který internet považuje za podezřelý západní vynález.

Ukrajinský prezident poradil ruským představitelům, aby s poskytováním pasů občanům Ukrajiny neztráceli čas. Připomněl, že ruské občanství zaručuje především bezbrannost před všudypřítomnou státní mocí, která zrušila svobodné volby a masivně porušuje lidská práva vlastních občanů.

Internet si pamatuje všechno

Libor Dvořák: Jazykový zákon na Ukrajině

Ukrajinský parlament přijal zákon o ukrajinštině jakožto jediném státním jazyce

Ukrajinská Nejvyšší rada, tedy jednokomorový parlament republiky, ve čtvrtek přijala zákon o ukrajinštině jakožto jediném státním jazyce.

Za pár dnů to Kreml jistě nechtěně, ale brilantně potvrdil, když během prvomájových manifestací policie brutálně zakročila proti účastníkům povolené demonstrace v Petrohradu a násilím rozháněla mládežnický hudební festival v Moskvě.

Putin se pak schoval ještě hlouběji do zákopu a vystřelil další výnos, který značně rozšířil kategorie Ukrajinců, jimž hodlá Moskva poskytnout ruské občanství. Před televizními kamerami pak pokračoval v trollingu, když řekl, že nejlepší pro Rusy i Ukrajince by bylo společné občanství, protože jde o stejný národ.

Zelenskyj se opět ozval na sociálních sítích a napsal, že jediné, co mají společné, je státní hranice mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Zareagoval také na zařazení své televizní šou z roku 2011 na loajálním ruském kanálu NTV. Cíl byl zjevný, ukázat novou ukrajinskou hlavu státu jako komedianta.

Alexandr Mitrofanov: Na Rusko dopadl tzv. Zelenského efekt

Novým prezidentem Ukrajiny byl zvolen Volodymyr Zelenskyj

Drtivé vítězství komika Volodymyra Zelenského ve volbách hlavy státu na Ukrajině je výjimečným jevem v někdejších sovětských republikách.

Putin a jeho pomocníci však podcenili fakt, že pro Zelenského je prostředí, v němž se trollí, mnohem přirozenější než pro Putina s jeho těžkotonážním humorem petrohradské galerky.

Ukrajinský prezident tedy odpověděl: „Právě účast v televizních šou mi přinesla popularitu na Ukrajině a koneckonců mi pomohla k tomu, že jsem byl zvolen prezidentem Ukrajiny. Vysílání této šou, která byla natočena před mnoha lety, má tedy zvláštní souvislosti. Já totiž nemám v plánu udělat politickou kariéru v Rusku.“

Alexandr Mitrofanov

Zelenskyj také vyjádřil potěšení, že ruští politici přešli do žánru, který je pro ně nový, a komunikují s ním ve veřejném prostoru. „Internet si jak známo všechno pamatuje a tuto diskusi budou sledovat miliony lidí na celém světě,“ poznamenal ukrajinský prezident, který se v tomto žánru cítí jako ryba ve vodě.

Spustit audio