Alexandr Mitrofanov: Na Rusko dopadl tzv. Zelenského efekt

26. duben 2019
Novým prezidentem Ukrajiny byl zvolen Volodymyr Zelenskyj

Drtivé vítězství komika Volodymyra Zelenského ve volbách hlavy státu na Ukrajině je výjimečným jevem v někdejších sovětských republikách.

Zelenskyj hned v prvním projevu vyzval právě tyto země, aby se dívaly na Ukrajinu, protože, jak řekl, „všechno je možné“.

Josef Mlejnek jr.: Je Zelenskyj ukrajinský Macron?

Volodymyr Zelenskyj, nový ukrajinský prezident

Vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj je přirovnáván ke kdekomu.

Bezkonkurenčně druhou zemí na světě po Ukrajině, kde tyto volby prožívali, se stalo Rusko. Fakt, že soused, kterého vždy považovalo za „mladšího bratra“, předvedl, co všechno je skutečně možné, když jde o politiku, se zhmotňuje v noční můry státní moci a nesmělé snění ostatních.

Ukrajinskou prezidentskou debatu na stadionu vysílala nejen opoziční média, ale také řada loajálních kanálů, byť spoléhaly, že okamžitým komentářem uzpůsobí vnímání diváků podle svého.

I přes tuto snahu ukázaly následné reakce v ruském veřejném prostoru, které stále lze sledovat, protože zákon umožnující odříznutí ruského internetu od světové sítě ještě nenabyl platnosti, že spoustě Rusů při pohledu na ukrajinské dění doslova lezly oči z důlků.

S miláčkem národa v čele

Libor Dvořák: Ruské doklady pro obyvatele Donbasu. Co na to Volodymyr Zelenskyj?

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinské úřady se obrátily na předsedu Rady bezpečnosti OSN se žádostí, aby svolal mimořádné zasedání tohoto důležitého mezinárodního orgánu v souvislosti s nejnovějším výnosem Vladimira Putina.

Prezident, který se neschovává za zdmi svých rezidencí, ale jde na stadion před desítky tisíc diváků? Prezident, který nenechá svého vyzyvatele zavřít, ale diskutuje s ním a snáší výtky a ostré výpady?

Volby, ke kterým opravdu může každý kandidát a jejichž výsledky nejsou předem zajištěny rozsáhlými podvody a falzifikacemi, které pokorně provádějí lidé závislí na výplatách ze státního rozpočtu? Prezident, který prohraje volby a pak dokáže sokovi poblahopřát a slíbí mu veškerou pomoc při přebírání úřadu?

Toto všechno je v současných ruských podmínkách zcela nemyslitelné. A mnoho Rusů to ve svých reakcích dalo zřetelně najevo. To se přirozeně nelíbí Vladimiru Putinovi. Zelenskému odmítl pogratulovat. Prý až co nový prezident udělá, a zda si to vlastně zaslouží.

Ondřej Soukup: Usmíří prezident Zelenskyj Ukrajinu s Ruskem?

Novinář Ondřej Soukup

Televizní komik Volodymyr Zelenskyj vstoupí do úřadu ukrajinského prezidenta až za měsíc, ale už teď desítky komentátorů uvažují, jaký bude jeho vztah ke Kremlu. Spekuluje se o tom, jestli je dost zkušený, aby mohl jednat s Vladimirem Putinem mezi čtyřma očima nebo jestli na něj nemohou ruské tajné služby něco vědět.

A okamžitě vytasil zbraň. Podepsal výnos o urychleném přiznávání ruského občanství lidem ze separatistických oblastí na ukrajinském Donbasu. Obdobný krok předcházel vstupu ruských vojsk do Gruzie v roce 2008, který zdůvodnil Kreml ochranou ruských občanů v Jižní Osetii, kterým předtím rozdal pasy Ruské federace, jak to nyní plánuje na Donbasu.

Publicista Ivan Preobraženskij k této akci Kremlu poznamenává: „Situace prožívá restart a Kreml ji prudce vrací do stavu roku 2014. Je definitivně jasné, že Moskva se málo zajímala o to, kdo zvítězí v ukrajinských prezidentských volbách, protože svůj plán měla předem připraven.“

Alexandr Mitrofanov

Jiný publicista Konstantin Eggert se vrací k tzv. Zelenského efektu pro Rusko a píše, že Kreml možná bude chtít najít stejně populární tvář, jenže se bojí každého nezávislého člověka. Spíše by podle Eggerta v tomto směru mohla uspět ruská opozice, kdyby vytvořila koalici s nějakým miláčkem národa v čele. „Jen aby to ovšem chtěl samotný potenciální hrdina. A kéž by člověk věděl, kdo to vlastně může být,“ uzavírá Eggert.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.