Alexandr Mitrofanov: Proč nepovolený film vzbudil v Rusku mimořádný zájem

11. leden 2019
Ruský režisér Alexej Krasovskij

Ministerstvo kultury Ruské federace nesmí vydat distribuční povolení pro film Alexeje Krasovského Svátek.

To byla veřejná žádost tajemníka generální rady vládní strany Jednotné Rusko a místopředsedy Senátu Andreje Turčaka, s níž přišel loni v prosinci.

Petrohradská prokuratura pak zahájila vyšetřování okolností vzniku filmu. Všude se uvádělo, že jde o komedii, jejíž děj se odehrává v Leningradu za nacistické blokády města.

Režisér Krasovskij v této situaci ani nepožádal o distribuční povolení. Film zveřejnil na YouTube hned po Novém roce. Ve chvíli, kdy píši tento text, má přes 861 tisíc zhlédnutí. Pokud jde o uměleckou hodnotu snímku, je podle mého diváckého názoru v lepším případě průměrná.

Je to příběh sovětské rodiny, jejíž hlava, profesor, pracuje v utajeném vývoji bakteriologických zbraní. Jako komedie rozhodně nepůsobí. Snímek je natočen pouze v interiéru, doslova ve dvou místnostech. Postavy jsou hodně schematické, herecké výkony stereotypní, protože není ani co hrát. Děj v závěru nechává několik neodpovězených otázek.

Kreml potřebuje obětní beránky

Alexandr Mitrofanov: Silvestr v Rusku a Putin - zbožštění i výsměch

Ruský prezident Vladimir Putin

Rok 2019 vítali v Rusku nejen v soukromí, ale také veřejně v různých médiích.

Přesto je ohlas ve veřejnosti mimořádný. Příčina je očividná. Zápletka filmu spočívá v rozporu mezi privilegovaným postavením komunistické nomenklaturní rodiny, která dostává „od Stalina“ všechno včetně vytápěného domu a jídla, a obklíčeným Leningradem, v němž většina obyvatel umírá hlady a zimou. Divákům to totiž připomnělo současný stav ruské společnosti.

Režisér Krasovskij řekl Rádiu Svoboda: „Lidé pochopili, že tento film vypráví víc o našem dnešku než o minulosti. Mezi dobami blokády Leningradu a současností existuje přímá souvislost. Státní úředníci a další lidé, kteří si udělali neuvěřitelné jmění z neštěstí jiných, pořád žijí jako prasata v žitě. Budou se samozřejmě snažit tento snímek jakýmkoli způsobem zakázat.“

Alexandr Mitrofanov: Ruský obhájce lidských práv jde do vězení za odkaz na Facebooku

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv. Býval blízkým spolupracovníkem Andreje Sacharova.

Na dotaz, zdali státní úředníci nechápou, že svými kroky naopak na dílo upozorňují, propagují ho a zvyšují počet diváků, režisér odpověděl: „Nechápou to. Za prvé proto, že jsou to idioti. Za druhé proto, že jsou zvyklí krást, porušovat pravidla a cítit se přitom bezpečně.“

Film byl zveřejněn v době, kdy ruští sociologové hlásí prudký nárůst poptávky po sociální spravedlnosti. Jednou z forem této poptávky jsou požadavky na dílčí nebo celkové znárodnění majetku bohatých, které se začaly objevovat ve veřejném prostoru.

Vysocí státní úředníci nejsou v komfortní situaci. Mohou se ocitnout mezi mlýnskými kameny. Kreml potřebuje obětní beránky pro stále nespokojenější obyvatelstvo, aby se neobrátilo přímo proti Vladimiru Putinovi. Jak tedy úředníci reagují?

Alexandr Mitrofanov

Například ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová musela čelit kritice, že se třikrát v roce 2018 objevila na veřejnosti ve třech různých, ale vždy luxusních kožiších. Napříště si možná ponechá jen jeden, ze sobolů. Jeho cena může činit asi milion rublů. Čistá průměrná mzda v Rusku byla loni oficiálně kolem 40 tisíc rublů. Podle průzkumu Fondu pro boj s korupcí opozičního politika Alexeje Navalného ale jen 20 tisíc rublů.

Spustit audio