Alexandr Mitrofanov: Jaký to nádherný svět

9. září 2016

Dostal jsem do poštovní schránky zprávu, že se dnes 9. září české organizace podruhé připojí k dánské informační kampani Best News, která usiluje o zvyšování povědomí široké veřejnosti o pokroku v naplňování Cílů udržitelného rozvoje.

Dobrovolníci budou tento den rozdávat speciální noviny s dobrými zprávami z celého světa.

Dopisů do schránky chodí denně tolik, že se je člověk musí naučit v mžiku selektovat. Ale dal jsem tomuto sdělení šanci: „Základní koncept kampaně, která byla dosud úspěšně realizována např. v Irsku, Nizozemsku, či Finsku, je založen na podávání pozitivních zpráv a reportáží o globálním rozvoji. Zkušení novináři v nich poukazují na dosažený pokrok a řešení s pozitivními výsledky, které jsou v mainstreamových médiích často opomíjeny. Nevyhýbají se ale ani skutečným problémům, kterým čelí dnešní svět.“

Tolik citace. Ještě před rokem, dvěma bych tuto zprávu ihned hodil do vyřízených nebo rovnou do koše. Jde totiž svou filozofií proti základům současného světa, jak ho žijeme více než čtvrt století po změně poměrů v republice. Jedním z pilířů tohoto světa je proslulé pravidlo: Když pes pokouše člověka, to není zpráva. Zpráva je, když člověk pokouše psa.

Velmi dlouho se západní svět řídil tímto pravidlem, jehož odvrácenou stranou byl fakt, že se o kladných věcech téměř nepsalo, protože nebyly takzvaně sexy. Navíc v našich končinách to ani nebylo ihned po změně poměrů dost dobře možné, aniž by člověk riskoval upadnout do podoby reálněsocialistické propagandy „kladných příkladů“, kterou všichni měli v živé paměti.

Demokratická společnost v ohrožení

Příprava českých dobrovolníků na kampaň World´s Best News

Co se změnilo, že už neházím tuto zprávu do koše, ale veřejně o ní tady přemítám? Změnil se podle mě náš svět. Pravidla a standardy, která léta fungovala, začínají překážet reálnému vnímání a chápání života, který se ubírá jinými cestami než ve chvílích, kdy byla tato pravidla vymyšlena a zavedena.

Příkladem je zásada tzv. vyváženosti v podání informace, kdy se žádá, aby se k problému vyjádřily obě nesouhlasné strany. Je to nezbytnost, jde-li o dvě stanoviska, která mají společný zamlčený předpoklad, že jejich nositelé uznávají demokratický rámec a vycházejí z korektních argumentů.

To je odraz stavu společnosti, v níž vládne konsensus, jaká má být. Největší změna ale už nastala: demokratická společnost je v ohrožení zvenčí i zevnitř.

Když dnes a denně vidíme tribuny, z nichž nerušeně hlásají své polopravdy a přímé lži lidé, kteří okatě soucítí s nedemokratickými režimy, a děje se to na základě tzv. vyváženosti, pak se nám nemůže nevybavit známé a smutné: Pět minut Hitler, pět minut Židé.

Biblický Kazatel říká: „Je čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat, čas objímat i čas objímání zanechat.“ Ten čas přišel. V opozici k těm, kteří náš svět líčí jako místo samých podvodů, utrpení a ústrků, načež volají po variantě ještě větších podvodů, utrpení a ústrků pro běžného člověka, má svoje místo i akce, která chce ukázat, jaký to nádherný svět je teď kolem nás.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio