Alexandr Mitrofanov: Hozená propiska a zatýkání novinářů. Kremlu se nelíbí změna nálad

29. květen 2020

Frekvence vstupů Vladimira Putina na televizní obrazovky obyvatel Ruské federace se v minulých dnech rapidně zvýšila.

Předsedal šňůře porad, zabýval se různými tématy včetně genetiky. Ale jeden titulek z jedné porady se objevil téměř ve stejném znění ve všech domácích médiích.

Čtěte také

Obsah byl následující: Putin se rozčilil a praštil s propiskou. Putin se sice údajně rozčilil až následně, když mu okolí sdělilo, že se tento titulek objevil. Přesto nevypadal přirozeně, když uprostřed poměrně klidné věty skutečně propisku od sebe prudce odstrčil.

Ať už to bylo jakkoliv, začalo se to spojovat se stále častějšími zprávami od insiderů, že prezident není v nejlepší duševní kondici, protože koronavirus mu zhatil všechny plány.

Navíc mají tyto neověřené informace přinejmenším jednu ověřenou složku. Michail Dmitrijev a Anastasija Nikolská jsou vědci, kteří ve svých průzkumech už dvakrát předpověděli protesty ruské veřejnosti proti Putinovi – o nich ale neměl v době zveřejnění výsledků jejich analýz nikdo ani tušení. A je to tu opět.

Budeme dál čekat a koukat

Čtěte také

Podle průzkumu ve focus groups na začátku dubna a pak na začátku května došli vědci k závěru, že převládající emocí Rusů je dnes hněv vůči Vladimiru Putinovi.

„Důvěra ve schopnost federální vlády a osobně prezidenta přijímat nějaká rozhodnutí, která by vedla k vyřešení situace, za pouhý měsíc katastroficky poklesla, a sice 3,5krát. Dotázaných, kteří si jsou naprosto jisti nebo téměř jisti, že Putin je schopen poradit si s problémy, je v našem průzkumu pouze 3,5 %,“ řekla Nikolská serveru znak.com.

Dodala, že agrese vůči vládnoucí moci je zaměřena výhradně na prezidenta: „Lidé říkají, že ryba smrdí od hlavy, a že je tedy třeba tohle všechno vyměnit.“ Dmitrijev uvedl, že „lidé začínají dost tvrdě odmítat samotnou myšlenku soustředění moci v jedněch rukou“.

Čtěte také

Podle svých slov z vývoje nemá radost, naopak ho straší, protože mu připomíná pozdní přestavbu: „Nejdříve přišla vlna elánu, že demokracie vyřeší spoustu problémů, pak se ale ukázalo, že reálné demokratické procedury jsou moc složitou záležitostí.“

Od středy Kremelští předvádí, že se s nikým párat nehodlají. Nejdříve zatkli a uvěznili na 15 dnů známého novináře a zastupitele moskevské městské části Ilju Azara za sólo protest, kdy demonstruje jedna osoba s plakátem. To je ruskými zákony povoleno bez jakýchkoli předběžných jednání s úřady. Azara však odsoudili za údajné porušení zákazu masových shromáždění v době pandemie.

Alexandr Mitrofanov

Na své sólo protesty proti tomuto postupu přišli před budovu vnitra další známí novináři a spisovatelka. Všem osm lidí bylo zadrženo, pak propuštěno, čeká je soud. Azar ve svém postu na Facebooku na závěr vysvětlení, proč šel protestovat, napsal: „Tak co? Budeme dál čekat a koukat, jak testují hranice naší pokory?“

Autor je komentátor Práva

Spustit audio