Alexandr Mitrofanov: Dech dějin

29. srpen 2013

Heslo Za vaši a naši svobodu u nás lidé znají jako jeden ze symbolů roku 1968. S tímto heslem vyšlo 25. srpna tohoto roku na moskevské Rudé náměstí osm statečných lidí, aby vyjádřili protest proti okupaci Československa.

Stejný název má petice, která vznikla v České republice po 25. srpnu roku 2013 a dnes v poledne měla kolem 750 podpisů. Lidé v Česku zareagovali na to, že ruská policie zadržela desítku lidí, kteří přišli na Rudé náměstí přesně po pětačtyřiceti letech tiše připomenout oněch osm statečných. Signatáři petice žádají prostřednictvím ruského velvyslance v Praze výkonné složky moci Ruské federace, aby bylo okamžitě zastaveno trestní stíhání těchto osob.

V Rusku mají úřady jasno: tito lidé porušili zákon. Na Rudém náměstí se žádné nepovolené akce pořádat nesmějí. Kromě toho musí mít ruská policie v hlavě jiný význam zmíněného hesla. Bylo totiž jedním z mnoha, pod kterými se konaly ještě nedávno v Moskvě masové protesty proti Putinovi.

Takže narušitelé veřejného pořádku s transparentem Za vaši a naši svobodu pravděpodobně budou muset zaplatit pokutu, v přepočtu několik tisíc korun. Oficiální postoj ruské administrativy zní: s rusko-českými vztahy to nemá nic společného.

Autoři petice si to ale nemyslí, když uvádějí: „V kontextu právě uplynulého výročí je tento postup ruské výkonné moci nepochopitelný a znovu jitří bolavé rány, které českému a slovenskému národu způsobila okupace sovětskou armádou v roce 1968.“

Údiv nad tímto postupem vyjádřilo české ministerstvo zahraničních věcí, které si předvolalo ruského velvyslance k vysvětlení. Kriticky na adresu ruské policie promluvil také prezident Miloš Zeman.

Takže spokojenost? V této chvíli snad ano. Dech dějin ale nevane pouze z minulosti. Rozhlasová stanice Hlas Ruska oslovila stínového ministra financí Jana Mládka z ČSSD. Ten posluchačům pověděl, dále cituji web stanice, „co se to děje s Českem, jehož občané se vždy vyznačovali opatrností a obezřetností“.

Že dobrovolné rozpuštění Sněmovny podle Mládka znamená úplný morální bankrot Nečasovy vlády, je sice tvrzení diskutabilní, ale Rusy zajímat nemusí. Jenže senzační odhalení, že „hlavní škodnou“ v záměrné izolaci Česka od Ruska a Číny byl rakouský aristokrat Schwarzenberg, který se svou třídou neměl v lásce nejen SSSR, ale, považte, ani Československo, a dokonce tleskal jeho rozpadu, to se panečku poslouchá jako detektivka.

České voliče by měly nejvíce zajímat dva Mládkovy výroky. Už ví, co bude po volbách: „V nové Sněmovně, dá se předpokládat, budou dominovat strany, ke kterým má pan prezident blízko: sociální demokraté, komunisté a zemanovci.“ Systém přitom může být podle Mládka i poloprezidentský.

Přislíbil také novou českou politiku vůči Rusku. Ruské rádio to na webu rozvedlo: „V Moskvě hádají, jak nová česká politická realita ovlivní velké rusko-české projekty včetně tendru na dostavbu dvou bloků JE Temelín. Výsledek soutěže má být oznámen letos na podzim. A patrně už za nové vlády...“
I takto může vanout dech dějin.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio