Alexander Tolčinský: Bitva o Ukrajinu pokračuje

26. duben 2013

V zájmu ukrajinského prezidenta Janukovyče je spíše sbližovat se s Bruselem, než s Moskvou. Bojí se totiž, že v případě opačného postupu by se v podstatě stal loutkovým prezidentem ruské gubernie. Diplomatické zdroje tvrdí, že byl prezident ústupný ve všech požadavcích ze strany Bruselu. Kromě jediného. Omilostnění vězněné ukrajinské ex premiérky Tymošenkové. Stejný zdroj ale tvrdí, že je Brusel připraven tuto podmínku zrušit, aby se Ukrajina podpisem asociační dohody vydala směrem k euro integraci.

Obhájce Julie Tymošenkové Sergej Vlasenko varuje. Unie by měla trvat na dodržování lidských práv. Pokud se Bruselu nepodaří Janukovyče přesvědčit, aby omilostnil vůdkyni opozice Tymošenkovou nyní, už to prezident nikdy neudělá.

Co se týče budoucí orientace země, jsou ukrajinští oligarchové rozděleni. Jejich první část zjednodušeně řečeno proevropská, profituje na výrobě a exportu zboží do zemí Evropské unie. Asociační smlouva by znamenala větší otevření unijního trhu pro ukrajinské zboží. Druhá-proruská sází na postupné snižování cen ruského plynu. Ne nedůležitým faktorem je také skutečnost, že kolem milionu obyvatel Ukrajiny odešlo za prací právě do Ruska. Evropská unie nabízí Ukrajině půjčku na podporu státních financí. Německý energetický koncern RWE také hodlá prodávat Ukrajině plyn za nižší cenu, aby čelil atraktivitě nabídek laciného plynu z Ruska, pokud by Kyjev přistoupil k celní unii Rusko - Bělorusko- Kazachstán.

Polský ministr zahraničí Radoslav Sikorski po setkání s ukrajinským prezidentem Janukovyčem konstatoval, že Ukrajina v tuto chvíli podmínky nutné k podpisu Asociační smlouvy nesplňuje. V Kyjevě apeloval na vládní tábor i opozici, aby v parlamentu co možná nejvíce urychlili schvalování zákonů, požadovaných Bruselem jako podmínky asociace a vyhlásili do té doby příměří.

I nadále jde především o zrušení možnosti takzvané selektivní spravedlnosti, jejichž oběťmi se podle Bruselu stali Julia Tymošenková a nedávno omilostněný exministr vnitra její vlády Jurij Lucenko. A také schválení transparentnějšího volebního systému.

Ukrajina má v Evropě své stoupence i odpůrce. Podle polského deníku Rzeczpospolita vše bude záležet především na tom, zda se do tábora stoupenců Kyjeva přidá německá kancléřka Angela Merkelová, jako zástupkyně nejsilnější země Evropské unie. Není to vyloučeno s ohledem na z německého pohledu stále autoritativnější systém vlády v putinovském Rusku ale i růstem napětí mezi Moskvou a Berlínem.

Případ Tymošenkové nakonec nemusí být překážkou. Asociační smlouvu musí poté ratifikovat všechny členské země. A to se nestane dříve, než bude Julia Tymošenková propuštěna. Pokud smlouva podepsána bude, stane se tak podruhé v historii, co Brusel uzavřel asociační dohodu se zemí, kterou podezříval z porušování lidských práv a zásad evropského chápání demokracie. Tím prvním případem bylo v roce 1995 Turecko.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio