Alena Schillerová: Jsme o krok blíž k významnému snížení daní o čtvrtinu

20. listopad 2020
Výrok týdne

Sněmovna v noci ze čtvrtka na pátek schválila vládní daňový balíček pro příští rok. Počítá se zrušením superhrubé mzdy a snížením daně z příjmu. To se ale nelíbí koaliční ČSSD, bývalý místopředseda sociální demokracie a pardubický hejtman Martin Netolický dokonce vyzval k odchodu z vlády. 

Čtěte také

„ANO je chvíli pravicové, chvíli levicové, nicméně je především populistické. Je to enormní zklamání, beru to jako svou životní politickou chybu, protože je to drancování veřejných financí,“ komentuje rozhodnutí ve sněmovně hejtman Netolický.

Schválení daňového balíčku pak považuje za porušení koaliční smlouvy. „Byl jsem při vyjednávání koaliční smlouvy a dohodli jsme se, že se daňové zákony budou předkládat pouze a jen ve shodě obou partnerů. Jestli je pro ANO smlouva jen cár papíru, pak ČSSD nemá ve vládě co dělat. A pokud se vedení sociální demokracie snaží zavírat oči, že se vlastně nic neděje, tak říkám, že jsme se teď v Pardubickém kraji dohodli, že jdeme do rozpočtového provizoria,“ vysvětluje hejtman.

Rozhodla sněmovna

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO) oponuje, že se na zrušení superhrubé mzdy koalice dohodla, shoda nebyla na dalších daňových změnách bez kterých by ale lidem víc peněz v peněženkách nezůstalo.

Čtěte také

„Nakonec sněmovna nějakým způsobem rozhodla, je to levopravé vidění světa – jestli má víc peněz vybrat stát, nebo má víc zůstat daňovým poplatníkům,“ myslí si poslanec.

Netolický připomíná, že schválený výpadek příjmů bude jen pro pardubický kraj znamenat „dramatické dopady oproti predikci schválené ministerstvem financí. Meziročně to je o 1,1 miliardy korun míň, což je víc než o 30 procent. Takže budeme pravděpodobně muset sáhnout na provozní prostředky škol, nemocnic, sociálních ústavů. Jestli tohle ANO nevidí, tak ať se zeptá svých hejtmanů,“ dodává hejtman.

Výrok týdne

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve vzkazu uživatelům sociálních sítí slibovala zaměstnancům tisíce korun v peněžence navíc.

Jsme o krok blíž ke snížení daní o čtvrtinu a k tisícům korun ve vašich peněženkách. A to od 1. ledna 2021 pro 4,5 milionu zaměstnanců. Ano, mluvím o zrušení nesmyslné superhrubé mzdy a zavedení 15procentní daně pro většinu z vás.

Alena Schillerová

Na stítích se ministryně Schillerová nejdřív vůbec nezmiňovala o nákladech nové daňové úpravy. Pak už přiznala, že výpadek příjmů státního rozpočtu může vyšplhat až na 130 miliard korun. 

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související