AIDS: Virus, který překročil hranice rozděleného světa

1. prosinec 2021

Původce onemocnění AIDS byl poprvé popsán v roce 1981. O záhadném syndromu získaného selhání imunity se začalo v 80. letech informovat i v československém éteru. Nejstarší dochované záznamy ale mají v datech až rok 1987. 

Koncem srpna 1987 na informace o smrtící chorobě reagoval Nejvyšší sovět Sovětského svazu, respektive Nejvyšší rada SSSR, kdy promptně stanovil sankce za úmyslné šíření nemoci. Trestuhodně se přitom opomíjela prevence, včetně oblasti sexuální výchovy.

Čtěte také

Kromě stručných informací z pořádaných vědeckých konferencí, se po zbytek 80. let informovalo převážně o počtech nemocných a nakažených, a to se zvláštním důrazem na Spojené státy, kde byla situace nejkritičtější.

V kontextu pozdějšího vývoje je zajímavý úryvek rozhlasových novin z roku 1988, ve kterém americký zpravodaj Československého rozhlasu referoval o chystaném hledání vakcíny, očkovací látka proti viru HIV ale nebyla objevena dodnes.

Už o čtyři roky dřív přitom bylo v Praze týmem jednoho z nejvýznamnějších českých přírodovědců 20. století Antonína Holého syntetizováno antiretrovirotikum, které se později ukázalo jako jedno z nejúčinnějších léčiv v boji proti AIDS.

Sdružení AIDS pomoc

Na konci roku 1989 bylo v Československu založeno sdružení AIDS pomoc, které chtělo podpořit nejen nositele viru a nemocné, ale i jejich blízké.

K 1. listopadu 1993 bylo v České republice hlášeno na 166 případů HIV pozitivních, z nich už bezmála pět desítek už trpělo stadiem AIDS a 33 zemřelo.

Čtěte také

Sexuolog Antonín Brzek ale v pořadu Radiofórum (1993) popsal problém se složením osob, které se přicházely testovat na přítomnost viru HIV v krvi.

Zatímco méně rizikoví lidé byli často až zbytečně vystrašení, vysoce rizikoví potenciální přenašeči testovací centra míjeli.

Ve stejném pořadu anonymně vystoupil také pacient Pavel, který se podělil o nepříjemnou historku zkraje roku 1990, kdy mu – ještě podle předlistopadových zákonů – přišla pozitivitu oznámit policie.

Pořad Jednou dole, jednou nahoře pak o několik dalších let později poměrně otevřeně upozornil na specifickou rizikovou skupinu mladistvých prostitutů, závislých na tvrdých drogách. Zvlášť bezvýchodná situace tehdy podle hlavního policejního rady pražské policejní správy Luboše Fialy panovala na Hlavním nádraží v centru metropole.

Reprízu pořadu Zuzany Markové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio