Afghánky mají strach z dohody mezi Američany a Tálibánem

7. březen 2020

Jaké pocity mají Afghánci z uzavření dohody mezi Spojenými státy a povstaleckým hnutím Tálibán, jež má po 19 letech přinést do Afghánistánu mír a ukončit přítomnost amerických vojáků v zemi?

Na hledání odpovědi se zaměřil server panarabské televize Al-Džazíra. Jak úvodem připomíná, Tálibán se v dokumentu zaručil, že Afghánistán nebudou využívat žádné cizí ozbrojené skupiny k útokům na Američany a další zahraniční vojáky.

Čtěte také

Čtěte také

Sedmadvacetiletá Afghánka Marjam Husajníová, jejíž sestra zahynula při útoku Tálibánu, upozorňuje, že hnutí se ještě neomluvilo za smrt nevinných lidí. Podle OSN bylo těchto obětí za poslední desetiletí přes 100 tisíc. Tálibán však na podpis dohody reagoval jen oslavami „ukončení zahraniční okupace“.

Afghánky mají z dohody s Tálibánem obavy. Když hnutí v letech 1996 až 2001 zemi vládlo, ženy nesměly pracovat ani studovat. Po jeho svržení Američany se do škol vrátily tři miliony dívek. A teď se ženy bojí, aby znovu nepřišly o svá práva.

Tálibán se však podle islámských zákonů zaručil, „že nebudou porušována legitimní práva žen a nebude ohrožena lidská důstojnost ani afghánské hodnoty“. Vnitroafghánských rozhovorů, které mají podle dohody začít už 10. března, se navíc zúčastní i aktivistky a bude se jednat o právech žen i menšin.

Marjam Husajníová je ale skeptická a stejně jako mnoho Afghánek je přesvědčená, že ženy přijdou o možnost vzdělání i své těžce vybojované postavení. „Všechno zase ztratíme – úspěchy za celých osmnáct let i vlastní identitu,“ varuje Husajníová. „Jestli Tálibán nezměnil způsob myšlení, budou ženy hlavními oběťmi dohody,“ cituje Afghánku Al-Džazíra.

Britská BBC upozorňuje, že budoucnost dohody je celkově nejistá. Afghánský premiér Ašraf Ghaní vyjádřil nesouhlas s předpokládaným propuštěním vězňů Tálibánu a hnutí oznámilo ukončení příměří a vyzvalo své ozbrojence k útokům na afghánské vojáky.

Podle britské stanice došlo jen do poloviny týdne k desítkám incidentů v 16 provinciích, při nichž bylo zabito šest civilistů, osm vojáků a osm ozbrojenců. Americká armáda po útoku na afghánské síly v provincii Hílmand podnikla proti Tálibánu ve středu odvetný útok, dodává BBC.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.