Adam Vojtěch premiéra poslouchal, což se v kampani bude hodit, myslí si bývalý ministr Němeček

26. květen 2021

Kruh se uzavírá – po osmi měsících a třech dalších výměnách, se do křesla ministra zdravotnictví za ANO vrací Adam Vojtěch. Reakce politiků jsou rozporuplné. Zatímco bývalý šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) hodnotí staronového ministra jako slušného člověka, kterému se povedlo prosadit spoustu dobrých věcí, další exministr Svatopluk Němeček (ČSSD) má za to, že Babišův muž loni fatálně selhal a jeho návrat staví Česko na úroveň banánové republiky.

Čtěte také

„Andrej Babiš (ANO) chtěl řídit ministerstvo zdravotnictví podle momentálních požadavků výzkumu veřejného mínění. A Vojtěch byl jedním z těch, který jeho požadavky poslouchal. Obávám se, že to je důvod jeho opětné volby. Teď, když se blíží předvolební období,“ říká ve Speciálu Plus současný manažer pro strategii Bohumínské městské nemocnice Němeček.

Díky Evropské unii už máme dostatek vakcín a tak je podle sociálního demokrata na místě doufat, že se přes léto podaří nic nepokazit. „Současná vláda má ale zvláštní talent pokazit i to, co skoro ani nejde,“ glosuje lékař s tím, že důležité bude, aby Vojtěch nekývl na každý premiérův nápad.

Čekám omluvu za hlavní hygieničku

Leoš Heger, který z polistopadových ministrů vedl resort v kabinetu Petra Nečase nejdéle, a to tři roky (7/2010 – 7/2013), je k návratu smířlivější:

Čtěte také

„Myslím si, že při všech problémech, které při epidemii nastaly, nelze Vojtěcha soudit tak přísně. Jsem poslední, kdo by chtěl chválit Babišovu vládu, ale přeci jen vznikly docela dobré koncepční materiály, ze kterých se dá dlouhodobě čerpat.“

Prioritou by teď pro ministra mělo být posílení postavení praktických lékařů nebo hygienické služby. Staronová hlava zdravotnictví by pak podle Hegera měla využít příležitost a omluvit se za slova hlavní hygieničky Petry Svrčinové. O tom, že omluvenkou z druhé dávky očkování je pouze těžká nemoc, což se Hegerovi velmi nelíbí.

„Vojtěch má před sebou několik šancí udělat ještě pár dobrých kroků. Celá epidemie byla provázena nešťastným potlačením role praktických lékařů, to může teď ministr napravit. Totéž platí o hygienické službě,“ myslí si Heger.

Hosty byli:
Jana Karasová, redaktorka, Český rozhlas
Leoš Heger, TOP09, bývalý ministr zdravotnictví
Svatopluk Němeček, ČSSD, bývalý ministr zdravotnictví, nyní manažer pro strategii Bohumínské městské nemocnice
Milan Kubek, prezident České lékařské komory

Speciál Martiny Maškové a Renaty Kropáčkové uzavírá prezident České lékařské komory Milan Kubek, který se kloní spíš na Němečkovu stranu.

„Nemyslím si, že by bezmezná loajalita k předsedovi vlády a neschopnost ministra oponovat premiérovi v situacích, kdy se premiér mýlí, byla nejlepší kvalifikace na to, být ministrem.“

„Je třeba dotáhnout epidemii do úspěšného konce. Jedno takzvané vítězství nad covidem jsem před rokem už zažil. Poté ovšem následovala katastrofa, 30 tisíc mrtvých a rozvrácená ekonomika, kdy se Česko propadlo na pozici nejpostiženější země v Evropě,“ dodává Kubek.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu.

Spustit audio

Související