Adam Vojtěch: Respirátory a roušky máme zajištěny, řešíme otázku logistiky

16. březen 2020

Vláda zakázala s účinností od půlnoci na dnešek do 24. března volný pohyb lidí po celé České republice. Třeba městská hromadná doprava ale má jezdit dál. Je dost respirátorů například pro řidiče, kteří spadají do skupiny nejvíc ohrožených nákazou koronavirem? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ubezpečuje, že zdravotnické pomůcky jsou dojednané, ministerstvo dopravy nyní řeší  leteckou dopravu do Číny.

„Do konce tohoto týdne máme zajištěno zhruba 1,7 milionu respirátorů, postupně dojde asi deset milionů roušek. První dodávka přijde 18. 3. Podobně jako na Slovensku máme objednány tyto ochranné prostředky, které budou docházet do konce tohoto týdne, ale i v dalších týdnech,“ srovnává situaci se Slovenskem ministr.

Čtěte také

Proč se ale Slovensku s pěti miliony obyvatel podařilo do konce tohoto týdne zajistit dodávku 30 milionů roušek, a Česku takové množství nikoliv?

„Ale my máme respirátory a roušky také zajištěny, to tak není, že bychom je neměli zajištěny. Nyní čekáme na dodávku 1,2 milionu respirátorů jako dar od firmy PPF. Roušky a respirátory budou do konce týdne tak, aby byly k dispozici zejména zdravotníkům, sociálním pracovníkům, ale samozřejmě pak i veřejnosti,“ vysvětluje.

Je to otázka logistiky  

Celkově má ministerstvo zdravotnictví zasmluvněno 12 milionů roušek, ministerstvo vnitra dojednalo dalších 20 milionů.

„Je to jenom otázka logistiky, abychom co nejdříve roušky získali z Číny. Nyní na tom pracuje ministerstvo dopravy, které nasmlouvává letadla, aby do Číny dorazily co nejdříve,“ doplňuje. 

Ministr Hamáček nyní řeší otázku leteckého mostu, aby se tam mohly poslat letadla a roušky přivézt. „Je to velmi podobná situace jako na Slovensku,“ ubezpečuje Vojtěch.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související